زگیل تناسلی، علائم ظاهری و راه درمان
زگیل تناسلی تودههایی در نواحی تناسلی مانند واژن، فرج، آلت تناسلی و کیسه بیضه هستند. آنها اغلب از طریق روابط جنسی منتقل میشوند و بسیار شایع هستند.
زگیلها میتوانند در واژن، آلت تناسلی، کشاله ران، دهانه رحم، اطراف مقعد و رکتوم (کانال مقعد)، مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از بدن شما خارج میکند) یا اطراف دهان و روی زبان شما ظاهر شوند.
علائم زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی معمولاً بدون درد است، اما ممکن است خارش داشته باشد. آنها میتوانند ناهموار، مسطح یا به صورت خوشهای ظاهر شوند. اگر زگیل تناسلی دارید، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
با مشاهده عکس زگیل تناسلی با انواع مختلف این زائدههای گوشتی آشنا میشوید. زگیلها معمولا در اندامهای جنسی ایجاد میشوند و از لحاظ نوع و شکل ظاهری باهم متفاوتاند.
- زائدههای زگیل معمولاً به صورت تودههای گوشتی کمی تیرهتر یا روشنتر از پوست ظاهر میشوند.
- زگیلها میتوانند برآمده یا صاف باشند و میتوانند داخل، اطراف یا دقیقا روی اندام تناسلی ظاهر شوند.
- آنها میتوانند به صورت خوشههایی رشد کنند که شبیه گل کلم هستند، یا میتوانند به صورت تکی ظاهر شوند.
- زگیل تناسلی همچنین میتواند به رنگ سفید، کبود یا قهوهای باشد.
- اندازه آنها میتواند از کمتر از ۱ میلیمتر تا چند سانتی متر قطر داشته باشد.
میتوانید عکس واضح زگیل تناسلی در زنان و مردان را اینجا مشاهده کنید.
زگیل تناسلی در زنان میتواند در نواحی زیر ظاهر شود:
- ناحیه تناسلی
- واژن
- دهانه رحم
- کشاله ران
همچنین در آقایان زگیل بیشتر در نواحی زیر ایجاد میشود:
- آلت تناسلی
- کیسه بیضه
- ران
- کشاله ران
همچنین ممکن است این عارضه در نواحی زیر هم مشاهده شود:
- در دهان یا گلو پس از رابطه جنسی دهانی با فرد مبتلا.
- داخل یا اطراف مقعد بعد از رابطه مقعدی با فردی که HPV دارد.
چه چیزی باعث زگیل تناسلی میشود؟
زگیل تناسلی توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد میشود. شما میتوانید ویروس HPV را از طریق تماس پوست به پوست در حین رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی یا استفاده از اسباب بازیهای جنسی به منتقل کنید.
حدود 40 نوع HPV وجود دارد که می تواند ناحیه تناسلی و مقعد را آلوده کند. برخی از انواع می توانند باعث ایجاد زگیل شوند – شایع ترین آنها HPV انواع 6 و 11 هستند. انواع دیگر HPV با سرطان ها مانند سرطان دهانه رحم و سرطان مقعد مرتبط هستند. انواع HPV که باعث زگیل تناسلی می شوند، بعید است که باعث سرطان شوند .
زگیل تناسلی بسیار مسری است و از هر 3 نفری که با فرد مبتلا به زگیل تناسلی رابطه جنسی برقرار می کنند، 2 نفر به این ویروس مبتلا می شوند. زگیل ها معمولاً در عرض 3 ماه پس از تماس ظاهر می شوند. اگر HPV دارید اما علائمی ندارید، همچنان می توانید آن را به شخص دیگری منتقل کنید. اکثر افرادی که HPV دارند زگیل ندارند، بنابراین نمی دانند که آلوده هستند.
اگر یک نوع HPV داشته اید، همچنان ممکن است به انواع دیگر آلوده شوید.
چه کسانی ممکن است به زگیل تناسلی مبتلا شوند؟
هر فردی که با فرد مبتلا به HPV تماس جنسی داشته باشد ممکن است به زگیل تناسلی مبتلا شود. ویروس پاپیلومای انسانی زمانی منتقل می شود که پوست شما با ناحیه آلوده روی فردی که آن را دارد تماس پیدا کند. برای اینکه HPV در ناحیه تناسلی شما زگیل ایجاد کند، این تماس باید در ناحیه تناسلی یا اطراف آن باشد.
هنگامی که ویروس به پوست شما منتقل میشود، با سلولهای پوست شما ترکیب شده و شروع به تکثیر میکند. این امر باعث ایجاد زگیل روی پوست ناحیه آسیب دیده میشود. سپس ویروس میتواند از زگیل خارج شده و به سایر نواحی پوست شما یا افراد دیگر سرایت کند.
زگیل همیشه زمانی که HPV وارد پوست شما میشود، نمایان نمیشود. سلولهای پوستی آلوده شما میتوانند ویروس را بدون نشان دادن هیچ علامتی آزاد کنند. شما حتی بدون علائم قابل مشاهده میتوانید HPV به افراد دیگر انتقال دهید.
چه زمانی باید به پزشکم مراجعه کنم؟
اگر علائم زگیل تناسلی یا هرگونه زائده غیر طبیعی در نواحی تناسلی خود دارید، به پزشک مراجعه کنید. اگر در داخل مقعد خود زگیل دارید، ممکن است نیاز به مراجعه به جراح داشته باشید. اگر در دهانه رحم خود زگیل دارید، ممکن است لازم باشد به متخصص زنان مراجعه کنید.
زگیل تناسلی چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک معمولا زگیل تناسلی را با مشاهده و معاینه برجستگیهای روی پوست شما تشخیص میدهد. گاهی اوقات، ممکن است نیاز به بیوپسی داشته باشید تا مطمئن شوید که سرطانی نیستند.
پزشک ممکن است به شما پیشنهاد کند که همزمان برای سایر عفونتهای مقاربتی معاینه شوید.
زگیل تناسلی چگونه درمان می شود؟
زگیل تناسلی ممکن است بدون درمان از بین برود. با این حال، اگر آنها دردناک، ناخوشایند، خارش دار یا ناراحت کننده باشند، قابل درمان هستند.
البته باید در نظر داشت با درمان زائدههای زگیل تناسلی از شر خود ویروس خلاص نمیشوید، فقط زائدهها از بین میروند. ممکن است سیستم ایمنی بدن شما معمولاً طی 1 تا 2 سال ویروس را پاک کند. اما در برخی از افراد هم ممکن است ویروس از بین نرود. گزینههای درمانی عبارتند از:
- فریز کردن زگیلها با نیتروژن مایع (که کرایوتراپی نیز نامیده میشود)
- لیزر زگیل تناسلی
- داروهای تحریک سیستم ایمنی برای مبارزه با ویروس HPV
- عمل جراحی
- پماد و داروهای موضعی
درمان انواع دیگر زگیلها برای زگیل تناسلی مناسب نیست. برای انتخاب بهترین گزینه درمانی با توجه به محل و تعداد زگیلهای تناسلی باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
بهتر است در نواحی دارای زگیل تناسلی اپیلاسیون یا اصلاح انجام ندهید، زیرا ممکن است باعث گسترش زگیل شود.
آیا می توان از زگیل تناسلی پیشگیری کرد؟
واکسن HPV شما را در برابر انواع 6، 9 و 11 HPV که باعث ایجاد اکثر زگیلهای تناسلی میشوند، محافظت میکند. همچنین این واکسن از شما در برابر بسیاری از انواع HPV که باعث سرطان میشوند نیز محافظت میکند.
اگر خانم هستید، 25 تا 60 سال سن دارید و تا به حال فعالیت جنسی داشته اید، باید هر 5 سال یک بار آزمایش غربالگری دهانه رحم انجام دهید. تست غربالگری دهانه رحم HPV را تشخیص میدهد و جایگزین پاپ اسمیر شده است.
رابطه جنسی ایمن میتواند خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش دهد.
استفاده از کاندوم خطر ابتلا به HPV را کاهش میدهد، اما به طور کامل از انتشار ویروس جلوگیری نمیکند. با این حال، کاندوم در برابر سایر عفونتهای مقاربتی شما را محافظت میکند و بخش مهمی از رابطه جنسی ایمن برای بسیاری از افراد است.