بازیابی سلولهای انسولینساز با داروی جدید
پژوهشگران دانشگاه “کاردیف” ولز موفق به ساخت داروی جدیدی شدهاند که سلولهای سازنده انسولین را در بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع یک بازسازی میکند.
موبنا – نظارت روزانه و مداوم بر سطح انسولین؛ هورمونی که میزان قند خون را تنظیم میکند، برای میلیونها نفر در سراسر جهان که با دیابت نوع یک زندگی میکنند، کار مهمی است، چرا که سلامتی آنها بدان وابسته است.
البته، برای کمک به این نظارت روزمره، چندین دستگاه و حتی یک واکسن توسعه یافته است.
اما یک داروی جدید توسط محققان دانشگاه کاردیف توسعه یافته است که میتواند این روند را متحول کند و در حال حاضر در حال آزمایش است.
این دارو برای بازیابی آن دسته از سلولهای رشد انسولین طراحی شده است که در طول زمان در بیماران دیابتی از بین رفته است و با تحریک این سلولها، آنها را به رشد دوباره وا میدارد.
این دارو به طور خاص، بر سلولهای بتا که در لوزالمعده(پانکراس) خانه دارند، تمرکز میکند.
این پروژه توسط “T1DUK” که یک کنسرسیوم انگلیسی است که در سال ۲۰۱۵ به طور انحصاری برای ابداع و آزمایش راه حلهایی جهت درمان و پیشگیری از دیابت نوع ۱ ایجاد شد، برگزار شد.
از میان ۱۸ مرکز تحقیقاتی تحت پوشش این سازمان، دانشگاه کاردیف به عنوان نقطه شروع انتخاب شد، زیرا ولز بیشترین تعداد بیماران مبتلا به دیابت نوع یک را در کل انگلستان دارد.
در حال حاضر این دارو تنها روی دو بیمار مورد بررسی قرار گرفته است، با این حال، نتایج امیدوارکننده بوده است.
یکی از این بیماران میگوید: من واقعا سپاسگزارم که فرصتی برای شرکت در این مطالعه به من داده شد. امیدوارم مشارکت من در این مطالعه، به مدیریت دیابت نوع یک برای نسلهای آینده کمک کند.
فارغ از چند عارضه جانبی که البته تا به امروز شناسایی و دیده نشدهاند، رویکرد بازیابی این سلولهای ارزشمند، دامنه گزینههای درمان دیابت نوع یک را گسترش میدهد.
دکتر محمد الحاج علی، پژوهشگر مطالعه کاردیف توضیح داد که چگونه این دارو وعده میدهد رویکرد متخصصان پزشکی را در جهت مدیریت و درمان دیابت متحول کند. وی گفت: با وجود همه کارهایی که در مراقبت از دیابت انجام شده، پیشرفتی در پیشگیری واقعا رخ نداده است.
وی افزود: به نظر میرسد که سلولهای بتای تولید کننده انسولین بیشتری برای افراد مبتلا به این نوع دیابت لازم است و تخمین زده میشود که سلولهای انسولینساز ۹۰ درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع یک به کمتر از ۵ درصد میرسد.
کاریس توماس، یکی دیگر از محققان این مطالعه در مورد چگونگی انجام کارهای تحقیقات بالینی صحبت کرد و گفت توسعه این دارو گام مهمی در ترغیب صنعت داروسازی به توجه بیشتر به گزینههای درمان دارویی دیابت نوع یک است.
وی افزود: ضروری است که ما همکاری نزدیکی با صنعت داروسازی داشته باشیم تا بتوانیم این دارو را تولید کنیم و بتوانیم زندگی مردم را متفاوت کنیم.
منبع: ایسنا