سودای صعود در سر دلار

اگرچه مدت‌ها است که قیمت دلار با نوسان چشمگیری مواجه نبوده است، اما سیگنال‌های بازار نشانگر افزایش بسیار آرام نرخ دلار در سال ۹۴ دارد. با امضای تفاهم‌نامه میان ایران و ۱+۵ پیش‌بینی می‌شد قیمت به شدت سقوط کند. برخی البته می‌گویند که دخالت بانک مرکزی در بازار، اجازه سقوط ناگهانی قیمت را نداده است. …

اگرچه مدت‌ها است که قیمت دلار با نوسان چشمگیری مواجه نبوده است، اما سیگنال‌های بازار نشانگر افزایش بسیار آرام نرخ دلار در سال ۹۴ دارد.

با امضای تفاهم‌نامه میان ایران و ۱+۵ پیش‌بینی می‌شد قیمت به شدت سقوط کند. برخی البته می‌گویند که دخالت بانک مرکزی در بازار، اجازه سقوط ناگهانی قیمت را نداده است. به هرحال دلار در ۳۷ روز گذشته از ابتدای سال، ۵۲ تومان افزایش داشته است.

مد‌ت‌ها است دیگر خبری از افزایش قیمت ناگهانی دلار در بازار نیست. مسئولان می‌گویند که توانسته‌اند نرخ دلار را به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در نرخ تورم، کنترل کرده و اجازه نوسانات ناگهانی را تجربه کند.

همین طور هم شد، دیگر دولت اجازه نداد که نوسانات سهمگین نرخ دلار، بازار را به هم بریزد و همه قیمت‌ها را با خود بالا کشد، به همین دلیل بود که دیگر، ورود سوداگران به بازار ارز برای خرید دلار، چندان سودآوری نداشت.

تا اینکه بیانیه لوزان امضا شد، پیش از آن همه تصور می‌کردند که با امضای این بیانیه، ارزش دلار در بازار ایران به شدت سقوط کند؛ اما واقعیت بازار چیز دیگری را گفت. در واقع، بازار نشان داد که در این مورد منطقی تر عمل می‌کند و شاید برخی هم اجازه نمی دهند که قیمت به شدت افت کند.

تا پیش از آن، سرمایه گذاران در بازار ارز نمی‌دانستند که بیانیه یا تفاهمی در کار هست یا نیست، به همین دلیل دست نگاه داشته بودند تا بازار شفاف شود. اما با امضای بیانیه، انتظار می رفت که قیمت کاهش یابد، اما بررسی قیمت‌ها از ابتدای سال جاری تاکنون، نشانگر این است که دلار، خیز افزایشی به خود گرفته به نحوی که طی ۳۷ روز اخیر، بالغ بر ۵۴ تومان افزایش قیمت داشته است.

این در شرایطی است که قیمت دلار در ابتدای سال جاری، حدود ۳۲۷۴ تومان بود که هم اکنون به هر دلار آمریکا در بازار ۳۳۲۴ تومان قیمت دارد که این موضوع از افزایش حدود ۵۲ تومانی قیمت دلار حکایت دارد.

بنابراین اگر ۵۲ تومان را تقسیم بر ۳۷ روز گذشته از سال جدید کنیم، به ازای هر روز، دلار حدود ۱٫۴ تومان افزایش قیمت داشته است. شاید این رقم در کوتاه مدت افزایش چشمگیری نباشد، اما باید منتظر رفتارهایی در بازار بود که این نرخ را ممکن است کاهش یا افزایش دهد.

از سوی دیگر، برخی می گویند دخالت بانک مرکزی در بازار اجازه نمی دهد که دلار نوسان زیادی را تجربه کند، نه پایین بیاید و نه به شدت بالا رود، این در حالی است که تا مدتها از ابتدای سال جاری، بازار منتظر اعلام آغاز اجرای سیاست ارز تک نرخی بود اما بعد از گذشت حدود یک ماه، دولت اعلام کرد که اجرای این سیاست، فعلا امکان پذیر نیست.

به هرحال باید منتظر بود و دید که چه اتفاقی در روزها و هفته‌های آینده برای بازار ارز رخ خواهد داد، آیا بازار آرامش خود را ادامه می‌دهد یا اندکی نوسان را تجربه خواهد کرد. همه چیز بسته به سیاست‌های بانک مرکزی و رفتار مشتریان در بازار دارد، به خصوص اینکه ممکن است تغییر نرخ سود، بر روی قیمت ارز در بازار نیز تاثیرگذار باشد؛ موضوعی که تصمیم‌گیری در رابطه با آن، در دستورکار شورای پول و اعتبار قرار دارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا