التماس می کنم، دندانهایش را نکشید!
در این بین بسیارند افرادی که مبتلا نبوده ولی تحت تاثیر عوامل اجتماعی این بیماری قرار میگیرند. در این بین کودکانی هستند که از مادران مبتلا به اچای وی/ایدز متولد میشوند یا والدین مبتلا دارند، درحالیکه خودشان مبتلا نیستند. کودکانی که سالهاست کمترین حمایتها را دریافت كردهاند و مشکلاتشان در نظر گرفته نشده است. کودکان …
در این بین بسیارند افرادی که مبتلا نبوده ولی تحت تاثیر عوامل اجتماعی این بیماری قرار میگیرند. در این بین کودکانی هستند که از مادران مبتلا به اچای وی/ایدز متولد میشوند یا والدین مبتلا دارند، درحالیکه خودشان مبتلا نیستند. کودکانی که سالهاست کمترین حمایتها را دریافت كردهاند و مشکلاتشان در نظر گرفته نشده است. کودکان کم سن و سالی که یک یا هردو والدینشان را در اثر ایدز از دست میدهند و انگها و تبعیضهای زیادی از جامعه دریافت میکنند.
روایت تلخ ابتلای امیر به ایدز
امیر 10 ساله است. مرد صبوری که از مادری مبتلا به ایدز متولد شده در 6 سالگی پدرش را در اثر مصرف مواد و ابتلا به همان بیماری از دست داد و اکنون برای جبران فقر و بیماری مادر دنبال کار میرود تا بتواند حامی مادری بیمار باشد که سالها یک تنه کار کرده و در مراکز بهزیستی و کمیته امداد به دنبال جذب حامی برای فرزندش بوده است. کم کم دارد از مدرسه جدا میشود و وارد بازار کار میگردد. 10 سال پیش، روزی را که نوزاد بود و از گرسنگی بیتابی میکرد و مادر برای سیر کردن شکم فرزندش قندانهای روی میز کارشناسان مرکز بهداشت شهرستان را پنهانی خالی میکرد تا آب قند درست کند، با آنها آشنا شدم، کودکی ضعیف و بیپناه بود اما اکنون مرد 10 سالهای قوی و پناه مادر است.
آنها را به سمت باشگاه مثبت موسسه کاهش آسیب سیمای سبز رهایی سوق دادم تا حداقل خدمات حمایتی را دریافت نمایند. امیر به خوبی اچ آی وی و راههای انتقال آن را میشناسد. آنقدر همپای مادرش در باشگاه مثبت حضور یافته که اکنون خودش در نقش آموزشگر همسان با کودکان هم سن و سالش صحبت میکند و ترسهایشان را از ابتلای والدینشان به اچ. آی. وی و انگهای پیش رو، میکاهد. بارها از من پرسيده است که «خاله مادرم خوب میشه؟» و صحبتهایم را در مورد امید به زندگی و در پیش بودن روزهای خوش مشتاقانه گوش میکند، تازگیها که بزرگتر شده است بحث میکند و بهمن میفهماند که متوجه تلخیهای زندگیاش میشود.
آرزویش رفتن به استخر است. برایم تعریف میکند که اگر 15 هزار تومان داشته باشد چه ساعات خوشی میتواند در استخر محلشان تجربه کند و چشمانش برق میزند. چند هفتهای بود که دندانهایش درد میکرد و مادر توانایی تنها کاری که داشت کشیدن دندانهایش بود، با این توجیه که هزینه عصب کشی و پر کردن نداشته و تاب درد کشیدن فرزندش را نیاورده. امیر در 10 سالگی یکی یکی دندانهایش را به جامعه تحویل میدهد که هیچ وقت با او مهربان نبوده، تا جبران فقر و درماندگی خانوادهاش باشد. سزای کودکی که ناخواسته از مادری مبتلا به اچ آی وی متولد میشود، شاهد درد و عذاب والدینش میگردد و سالها توسط پدری معتاد به شیشه آزار میبیند، بیش از این است. دیگر وقت آن رسیده که این کودکان دیده و شنیده شوند. کودکان سرزمینمان چشم به راه تحولی در جامعه و وضع قوانین حمایتی هستند.
پیشرفت ایدز در کودکان مبتلا سریعتر است
متخصصان درباره عواقب ابتلا به ویروس اچ آی وی سالهاست هشدار میدهند و به خصوص در کودکان، با توجه به سرعت پیشرفت آن باید مراقبتهای بسیاري کرد. دکتر مهرناز رسولینژاد متخصص بیماریهای عفونی در این باره با بیان اینکه پیشرفت بیماری ایدز در کودکانی که از طریق مادر مبتلا شدهاند سریعتر است؛ درباره طول عمر کودکان مبتلا تاکید کرد: در صورتی مشخص شود مادر کودک مبتلا بوده و این بیماری در کودک زودتر تشخیص داده شود و از همان بدو تولد تحت داروهای پیشگیری کننده و درمانی قرار گیرد میتواند طول عمر مناسب و خوبی مانند بزرگسالان داشته باشد.
وی با بیان اینکه علائم ایدز در کودکان متفاوت است، گفت: برخی علائم در کودکان مبتلا بیشتر دیده میشود. به عنوان مثال برخی تظاهرات ریوی در کودکان مبتلا فرم خاصی دارد همچنین ممکن است تظاهرات گوارشی نظیر اسهال در آنها طولانیتر باشد و بیشتر دیده شود. این متخصص بیماریهای عفونی درباره درمانهای بیماری ایدز گفت:« داروها و درمانهای مختلفی برای کنترل این بیماری در کشور وجود دارد و امیدواریم داروهای جدیدتر و بیشتری به کشور وارد شود. چند دارو در کشورمان تولید میشود وبقیه داروها به کشور وارد میشود.» وی درباره اینکه آیا در چند سال اخیر مشکلی برای تامین داروهای مبتلایان وجود داشته است، گفت: تاکنون مشکل عمدهای از نظر تامین داروهای ایدز وجود نداشته است و داروها را در دسترس بیماران قرار دادهایم.
در حال حاضر داروهای ایدز به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار میگیرد و افراد مبتلا میتوانند با مراجعه به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری با تشکیل پرونده، تحت مراقبت باشند و دارو به صورت رایگان دریافت کنند. افراد مبتلا اگر به صورت منظم داروها را مصرف کنند و از اقدامات پیشگیری کننده و جانبی دیگری مثل داروهای پیشگیری یا استفاده از واکسن؛ دستورات بهداشتی و تغذیهای استفاده کنند میتوانند طول عمر قابل توجهی داشته باشند. وی در پاسخ به اینکه کنترل HIV در کدام یک از گروههای سنی راحتتر است؛ گفت: کنترل HIV در تمامی گروههای سنی و شرایط مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی میسر است و تنها راه آن آموزش و دادن آگاهیهای لازم در این مورد به افراد است. این مسئله بهخصوص در میان نوجوانان وجوانان اهمیت بیشتری دارد چرا که بهراحتی میتوانند مبتلا شوند.