چابهار تنها بندر اقيانوسي ايران آرميده بر ساحل دریای مکران
امروزه بلوچستان به محل سکونت قوم بلوچ اطلاق میشود. پس از اسلام این سرزمین به «مکران» معروف شد. استاني كه بايد هفتهها براي ديدن صدها جاذبه طبيعي و تاريخي آن وقت گذاشت، بهگفته اغلب گردشگراني كه به اين استان سفر كردهاند بارها و بارها به آنجا بازگشتهاند چراكه در آنجا زيباييهايي را ديدهاند كه بينظير …
امروزه بلوچستان به محل سکونت قوم بلوچ اطلاق میشود. پس از اسلام این سرزمین به «مکران» معروف شد. استاني كه بايد هفتهها براي ديدن صدها جاذبه طبيعي و تاريخي آن وقت گذاشت، بهگفته اغلب گردشگراني كه به اين استان سفر كردهاند بارها و بارها به آنجا بازگشتهاند چراكه در آنجا زيباييهايي را ديدهاند كه بينظير بوده است.
سواحل مكران در سيستان و بلوچستان يكي از چشمنوازترين، سواحل در دنياست. قرارگيري کوههای مینیاتوری در كنار ساحل جلوه بينظيري به ساحل بخشيده. يكي ديگر از ويژگيهاي اين ساحل سفيد و نرم امكان قدم زدن تا فاصله هزار متري در داخل دريا آن هم با آب و هواي بسيار مطبوع و بودن رطوبت است.
اين استان با اختصاص بيش از 11درصد وسعت كل كشور، پهناورترين استان ايران بوده كه از شمال با استان خراسان، از غرب با كرمان و هرمزگان و بهدليل همجواري با درياي عمان از يك طرف و كوير لوت از طرف ديگر از لحاظ پوشش گياهي داراي دو نوع فلور بلوچي و ايران ـ توراني است ؛ بنابراين از تركيب پوشش گياهي متنوع و به تبع آن فوني غني برخوردار است. همچنين سيستان و بلوچستان با گسترهاي بالغ بر 7 ميليون هكتار آب و هوايي متغير از گرم و خشك، معتدل و سرد كوهستاني دارد.
اين استان عليرغم دارا بودن پتانسيلهاي فراوان گردشگري نتوانسته در ليست گردشگران ايراني و خارجي جايي را براي خود باز كند و متاسفانه بسياري از مردم كشورمان از زيباييهاي اين بهشت گمشده بيخبرند. در اين صدها پتانسيل گردشگري سيستان شايد بتوان چابهار را بهدليل داشتن زيباييهاي بينظير و خيركننده از همه مهجورتر دانست.
چابهار تنها بندر اقيانوسي ايران بر ساحل دریای مکران در جنوب خاوری ایران، در استان سیستان و بلوچستان آرمیده است. چابهار، هر چهار فصلش بهار است و بدین روی «چهار بهار» یا چابهار میخوانندش؛ یعنی سرزمین همیشه بهار.
چابهار همعرض جغرافیایی و هم آبوهوا با بندر میامی در شبهجزیره فلوریدای آمریکاست. وزش بادهای موسمی، موسوم به «مونسون» در چابهار سبب شده است تا این بندر در تابستان، خنکترین و در زمستان، گرمترین بندر جنوبی ایران و دمای آن تنها بین ۵/۱۰ تا ۳۴ درجه سانتیگراد در نوسان باشد. این دما باعث ایجاد یکی از متنوعترین پوششهای گیاهی و گونههای جانوری در چابهار شده است.چابهار که یکسو رو به دریا و سوی دیگر رو به کوه و کویر دارد، تنها بندر اقیانوسی ایران و یکی از مهمترین کریدورهای ترانزیت شمال-جنوب و شرق-غرب جهان است.
روستا و بندر تاریخی تیس؛ خاستگاه چابهار امروزی
روستای تاریخی «تیس» در نزدیکی چابهار، از روزگار هخامنشیان، بندری مهم در امر بازرگانی و دریایی بهشمار میرفته است. پس از اسلام نیز تاریخنگارانی چون مَقدِسی در سال ۳۷۵ قمری از این بندر بهعنوان بندری آباد و پررونق یاد کردهاند. بندری که بر سر راه جاده ابریشم، مرکز تجارت شکر استان مکران و گندم سیستان بوده و به دست مغولان ویران شده است تا در آتیه، چابهار کنونی جایگزین شکوه آن شود.
قلعه تیس یا پرتغالیها
پس از گذر از روستای تاریخی تیس، به «قلعه تیس» یا پرتغالیها که بر فراز تپهای مشرف به دریاست، میرسیم. این قلعه که از سنگ و گچ و ساروج ساخته شده، یادآور روزهای بیشماری از تاریخ تیس و چابهار در پیش و پس از اسلام، مانند اشغال آنجا به دست استعمارگران پرتغالی است؛ اشغالی که دیری نمیپاید، با پایداری مردمان این خطه به پایان میرسد و چابهار بسان همیشه، به آغوش مام میهن بازمیگردد.
قلعه تیس دارای هشتی بزرگ با چندین اتاق و ایوان، آبانبار و چاه آب است. آثار دو برج دیدهبانی نیز بر بالای بخش شاهنشین قلعه دیده میشود که گویا نقش چراغ دریایی را هم ایفا میکرده است.از دیگر دژهای چابهار میتوان به دژهای «پیروز گت»، «بلوچ گت»، «انوشیروان سنگان»، «باتل» و «گواتر» اشاره کرد.
خلیج چابهار
یکی از شگفتیهای طبیعی چابهار، «خلیج چابهار» است که برآیند آمیزش میلیونها ساله زمین و باد و آفتاب و دریاست. خلیجی که تماشای برآمدن و فرورفتن خورشید از فراز آن، خاطرهای است که کمتر از یادها میرود.در طول نوار ساحلی دریای مکران (عمان) به ویژه از چابهار تا گواتر، سواحل صخرهای بسیار زیبایی به سبب فرسایش سنگهای رسوبی بر اثر پیشروی آب دریا رخ مینماید که چشم هر بینندهای را خیره میکند. این صخرهها و سواحل، مملو از فسیلهای سختپوستانی همچون گوشماهیها، صدفها، حلزونها و … است که آن را بسان موزهای طبیعی از فسیلهای دریای مکران درآورده است.
تالاب لیپار؛ خفته در میان دو کوهی استوار
از چابهار در امتداد ساحل، ۱۵ کیلومتر که به شرق میرانیم، در کنار روستای «رمین» تالاب زیبای لیپار نمایان میشود. تالابی آرمیده در میان دو کوهی استوار که از جمعشدن آبهای سرگردان، هستی گرفته است. لیپار جایگاه پرندگان گوناگون همچون طاووسک، تیهو، باقرقره، لکلک، حواصیل سفید و خاکستری و پوشش گیاهی متنوعی از درختان گز، چش و… است که آدمی را به لختی درنگ در کنارش فرامیخواند.
راهنمای بلوچ ما آقای «محمدجواد صادقی» درباره معنای واژه لیپار میگوید: «لیپار واژهای دوسیلابی است که از دو بخش «لیپ» و «آر» تشکیل شده است. لیپ به معنای خار و خاشاک رودخانه و آر به معنای آب رودخانه است. در این روستا آب رودخانه همراه با خار و خاشاک به آب دریا میپیوندد که در واقع به هم رسیدن یا محل تلاقی آب رودخانه و آب دریا را در زبان بلوچی لیپار میگویند.»
کوههای آریا
پس از گذر از تالاب لیپار و ۳۰ کیلومتر راندن از شرق چابهار، به «کوههای آریا» میرسیم. محلیها بر این باورند هنگامی که کشتیها به نزدیکی این کوهها میرسیدند، بادبان میافراشتند و از آنجا که یکی از معنیهای واژه آریا در زبان بلوچی «افراشتن» است، این کوهها به آریا معروف شدهاند؛ البته اغلب به نادرست به این کوهها، کوههای مریخی یا مینیاتوری هم میگویند.
کوههای فرسایشیافته و اعجابانگیز آریا که در پاکستان نیز امتداد دارد، بسان ریشههای یک درخت تنومند است که سر از زمین برآورده و به آسمان ساییده تا با نگاهی وهمآلود، نظارهگر این سرزمین اسرارآمیز باشد.
درخت انجیر معابد؛ گوهری پربها در هوای تفتیده جنوب
درخت «انجیر معابد» یا «لوور» که محلیها به آن «کرگ» نیز میگویند، از درختان تیره کائوچويی است که در نواحی گرمسیری مانند چابهار میروید. سایه پرمهر این درخت که ریشههای بیشماری در خاک مینشاند، در هوای گرم و تفتیده جنوب، گوهری پربهاست و از این رو برای محلیها درختی مقدس به شمار میرود که میوههای نارنجیرنگِ نرم و شیرینش هم خوردنی است.
جنگلهای حرّا؛ جنگل بدیع پرندگان
جنگلهای حرا یا مانگرو در ۱۲۰ کیلومتری شرق چابهار در خلیج گواتِر، زیستگاه مناسبی برای پرندگانی همچون عقاب ماهیگیر، پلیکان، فلامینگو و… است.
حرا، درخت کوچکی است که دانه آن روی درختچه مادر رشد میکند و پس از آنکه به نهالی کوچک تبدیل شد، از مادر جدا میشود و زندگی مستقل خود را میآغازد.گفتنی است «گینه» زیستشناس نامدار، نام علمی این درخت را به افتخار «پورسینا» دانشمند ایرانی، «اویسینا مارینا» نامگذاری کرده است.
تپه گِلفشان
«تپه گلفشان» که از آن به جای آتش، گِل فوران میکند، یکی از دیدنیهاي شگفتِ شمال باختری چابهار در «دشت کهیر» است که مانند آن در چند جای دیگر جهان نیز گزارش شده که البته گِلِ گِلفشان چابهار، غلیظتر و طوسیرنگتر از گل گلفشانهای دیگر است.گلفشان که پیرامون آن هیچ گیاهی دیده نمیشود، در فصل زمستان بیشتر فعالیت میکند و صدای غرش آن که آب و گازِ پرفشار را از لایههای زیرین زمین به بیرون پرتاب میکند، حتی از دور هم شنیده میشود.
مردم محلی به این گلفشانها که خاصیت درمانی هم دارد، «گلپاشان» یا «ناپک» به معنای ناف دریا یا ناف زمین، میگویند.از دیگر جاهای دیدنی چابهار میتوان به غارها و معبد «بان مسیتی» در دامنه رشتهکوههای شهبازبندِ روستای تیس، قدمگاه خضر و اسکلههای ماهیگیری تیس، رمین و بریس
اشاره کرد.
اگر در ايام نوروز قصد سفر به يكي از چشمنوازترين و بكرترين مناطق ايران را داريد چابهار ميتواند مقصد عالي براي شما باشد.
179/