دفاع شرافتمندانه
روحاني در اين مراسم، با اشاره به اقدامات برخي نهادهاي نظارتي در مسئله رد صلاحيتها زبان به انتقاد گشود و با اعتراض به روند پيشرو در آستانه انتخابات گفت:«همه مسئله این است که برای این انتخابات میزانی بگذاریم که این فرد التزام به اسلام دارد یا نه؟ اما این میزانهای ما درست هم کار نمیکند.»رئيس …
روحاني در اين مراسم، با اشاره به اقدامات برخي نهادهاي نظارتي در مسئله رد صلاحيتها زبان به انتقاد گشود و با اعتراض به روند پيشرو در آستانه انتخابات گفت:«همه مسئله این است که برای این انتخابات میزانی بگذاریم که این فرد التزام به اسلام دارد یا نه؟ اما این میزانهای ما درست هم کار نمیکند.»رئيس جمهور در اين مقطع همان گونه كه انتظار ميرفت به عنوان پاسدار قانون اساسي مبادرت به دفاع از حقوق قانوني نامزدها و نيز حق انتخاب ملت كرد. اين ها همه بيانگر آن است كه مردم در 24 خرداد 92 بهترين گزينهرا براي رياستجمهوري برگزيدند. سخنان رئيسجمهور با بازتاب گسترده اي در ميان انديشمندان سياسي و رسانههاي مجازي داشت. برخي مانند استانداران وفرمانداران حاضر در سالن همايش براي روحاني كف زدند و عدهاي كه دلخوشي از اين روشنگريهاي رئيسجمهور ندارند، طبق روال هرروزه خودشان اقدام به تخريب روحاني و قياس وي با بنيصدر كردند.محور سخنان رئيسجمهور كشورمان را در زير پيميگيريم:
اشارهبه بيانات رهبرانقلاب
باید در این انتخابات ، بی طرفی ، عدم مداخله ، اجرای مر قانون، امنیت کامل ، رقابتی سالم و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند؛ انتخاباتی پرشور و با نشاط ، به نمایش گذاشته شود.
ما هم به تبعیت از مقام معظم رهبری تأکید داریم که در بررسی صلاحیت ها باید مر قانون ملاک عمل باشد و نه مر سلیقه.
باید بگذاریم خانه ملت آینه ملت باشد، مجلس خانه ملت است؛ نه خانه یک جناح و دولت طرفدار جناح و حزب و کاندیدای خاصی نیست و با این وضعیت جهانی، باید بهترین ها به مجلس بروند.
تبيين صلاحيت
این روزها زمان بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات است و البته باید همه کاندیداها به دین و آیین خود متعهد و ملتزم به قانون اساسی و ولایتفقیه باشند اما آیا همه التزام آنان باید به همین مسائل باشد؛ پس محیط زیست، صنعت، توسعه، رفع رکود، بیکاری و رونق اقتصادی چه می شود؟
آیا امیرالمؤمنین علی (ع) هم زمانی که میخواستند، حاکم و فرمانداری تعیین کنند، فقط به نماز شب خواندن، حضور او در نماز جماعت، پرداخت زکات و امثال اینها توجه میکردند یا توانمندی، کاربلدی، مدیریت و فهم او از جامعه را نیز ملاک عمل قرار میدادند ، اظهار داشت: اگر فقط عبادت و ایمان ملاک بود، چه کسی از قنبر در کنار امیرالمؤمنین(ع) برتر بود؟ چرا حضرت علی(ع) او را فرماندار نکردند؟
حضرت امیرالمؤمنین(ع) علاوه بر این ویژگیها، کارآمدی و سیاستمدار بودن افراد را نیز ملاک قرار میداد و حالا اگر آن فرد جایی اشتباه هم میکرد، حضرت او را مورد عتاب قرار میدادند.
يهوديان آري، اصلاحطلبان خير؟
قانون اساسی برای یهودیان، زرتشتیان و آشوریان و ارمنیهای کشورمان که جمعیت قابل توجهی هم ندارند، حق برخورداری از نماینده قایل شده که این هم خیلی خوب است، اما اکنون آیا ما باید یک جناحی در کشور را که جمعیت خود و هوادارانش به چیزی حدود 10 میلیون نفر میرسد نادیده بگیریم؟ آیا باید قانون اساسی را اینگونه تفسیر و اجرا کنیم؟
نکته مهم بعدی آن است که باید بدانیم اداره کشور متعلق و در اختیار مردم است؛ صاحب و ولینعمت کشور و ما مردم هستند و هیچ مقامی در این کشور بدون رأی مستقیم و غیرمستقیم مردم مشروعیت ندارد. اگر این مهم را قبول داریم، که البته هم همه قبول دارند و تصریح قانون اساسی نیز به این است، پس باید بدانیم که کار بسیار بزرگی در پیش رو داریم.
لازمه انتخابات
اگر قرار است یک جناح در انتخابات حضور داشته باشد و یک جناح نه، دیگر به چه دلیل انتخابات برگزار میکنیم؟
همه باید برای ایجاد فضایی رقابتی و امیدآفرین تلاش کنیم تا شاهد حضور حداکثری در انتخابات باشیم چرا که این کشور متعلق به همه است و همه بخشها، گروهها و جناحها باید بتوانند نمایندگان خودشان را در خانه ملت داشته باشند.
احراز صلاحیت واقعی، متعلق به مردم است و این ملت بزرگ است که پای صندوق رأی آن کسی را که بهتر و اصلح است، برمیگزیند. البته در همه جای دنیا سیستمهای نظارتی و فیلترهایی وجود دارد که بیشتر در ساختار خود احزاب آن کشورها تعبیه شده و احزاب برای حیثیت خودشان و اقبال عمومی کشور، سعی میکنند بهترینها را در معرض انتخاب مردم قرار داده و به نهادهای تصمیمگیری و اداره کشورهایشان بفرستند.
رايزني با شوراينگهبان
وظایف و اختیارات بخشهای اجرایی و نظارتی در انتخابات در قانون اساسی و قوانین موضوعه مشخص شده است.
گاهی این مرزها به هم خیلی نزدیک شده و گاهی نیز مخلوط میشوند و لذا باید خیلی دقت کنیم. به نظرم بهترین راه، گفتوگو، مذاکره و مشورت است و از وزرای کشور و اطلاعات خواستهام که به طور کامل با شورای نگهبان همکاری و تعامل کنند و رایزنیهای خودمان را استمرار میدهیم. به معاون اول خود نیز مأموریت داده ام در این زمینه رایزنی کند.
امیدوارم همانطور که همیشه با خردورزی و ایمان به خدا کارها را به پیش بردهایم از این عرصه نیز با موفقیت عبور کنیم. قرار نیست ما دین خودمان را برای نماینده شدن دیگران بفروشیم. ما میخواهیم اخلاق اسلامی در همه عرصهها حاکم باشد و کسی دیگران را تخریب نکرده و آبروی کسی را نریزد.
اظهارات برجامي
با لغو قطعنامه های ضد ایرانی ، ما تقریباً بدون استثنا به همه اهداف اصلی خود در مذاکرات هستهای دست یافتیم.
اگر در این 30 ماه مذاکره، آرامش اقتصادی به هم میخورد، حتی اندکی ناامنی در کشور بروز می کرد ، مردم به طور گسترده در مراسم 22 بهمن یا عاشورا شرکت نمی کردند یا مسئولان در استانها با استقبال مردمی مواجه نمیشدند، در این مذاکرات موفق نمیشدیم.
بسیار مهم است که وقتی فردی در صف مقدم اقدام میکند، چگونه حمایت شود. نمیتوان در میدان مسابقه در کنار میدان بایستیم و به جای حمایت از تیم ملی، از برخی نکات ایراد بگیریم.
به رسمیت شناخته شدن فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران و از جمله پذیرش جهانی فعالیت مرکز فردو از بعد بینالمللی و حقوقی بسیار مهم است.
179/