عربستان در حال اجرای سناریویی از پیش طراحی شده است
همچنین دولت بحرین در ادامه سیاست دنبالهروی از ریاض، اعلام کرد روابطش با تهران را قطع کرده است. سودان نیز سومین کشوری بود که روابط خود را با ایران قطع کرد. درعینحال، امارات متحده عربی نیز سطح روابط خود با ایران را از سفیر به کاردار کاهش داد. این درحالی است که محمدصالح جوکار، عضو …
همچنین دولت بحرین در ادامه سیاست دنبالهروی از ریاض، اعلام کرد روابطش با تهران را قطع کرده است. سودان نیز سومین کشوری بود که روابط خود را با ایران قطع کرد. درعینحال، امارات متحده عربی نیز سطح روابط خود با ایران را از سفیر به کاردار کاهش داد. این درحالی است که محمدصالح جوکار، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است: عربستان نمیتواند تصمیم خود را به همه کشورهای منطقه تعمیم و گسترش دهد.
قطع رابطه عربستان و بحرین با جمهوری اسلامی ایران چه تبعاتی را به دنبال دارد؟
از گذشته عربستان سناریویی را طراحی کرده و امروز در حال چیدن قطعات این پازل است. شروع اقدامات جدید این کشور نیز با اعدام مجاهد بزرگ شیعیان شیخ نمر رقم خورد و در حقیقت میتوان گفت که این اقدام سرپوش گذاشتن بر جنایتهایی است که دولت ریاض در سطح منطقه انجام میدهد. آنچه که مسلم است، امروز عربستان در حوزه راهبردی و سیاسی تقریبا به بنبست رسیده و عملکرد این کشور در یمن، سوریه و عراق به عدد صفر و حتی منفی رسیده و نتوانسته هژمونی مورد نظر خود را برای تضعیف جبهه مقاومت ایجاد کند. امروز عربستان سعودی سرکرده جبهه سازش است و این درحالی است که ایران پرچمداری جبهه مقاومت را برعهده دارد و این دو اردوگاه هستند که در مرزهای سوریه و عراق رودررو یکدیگر قرار گرفتهاند اما بهرهبردار اصلی از این اوضاع برای تأمین منافع امنیتی و غیرامنیتی خود رژیم صهیونیستی و آمریکاییها هستند. عربستان با این اقدام سناریوی دیگری را شکل داد تا همه بیثباتیها را متوجه ایران کند بهطوری که روز گذشته وزیر خارجه عربستان آنچه لایق دولتمردان و نظام پادشاهی این کشور بود را متوجه ایران کرد و ما را متهم به حمایت از تروریسم کرد در صورتی که امروز برعکس این ادعا را شاهد هستیم. نهایتا این قطع روابط به یکی دو کشور همچون بحرین که متحد و همپیمان عربستان بوده و آنها نیز بهعنوان کشورهای ورشکسته منطقه و ضعیف محسوب میشوند، محدود ميشود؛ چراکه این کشورها در بیثباتسازی منطقه با سعودیها منافع مشترک داشتهاند.
آیا این تصمیم به کشورهایی همچون قطر، اردن، کویت و سایر کشورهای همپیمان با عربستان که تحت عنوان سپر جزیره (نیروهای نظامی کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس) شناخته میشوند، خواهد رسید؟
خیر؛ به این کشورها کشیده نمیشود و در حد دو کشور بحرین و امارات باقی میماند و عربستان نمیتواند این تصمیم را به همه کشورهای منطقه گسترش دهد؛ چون همه کشورهای منطقه میدانند که جمهوری اسلامی ایران یک قدرت بلامنازع در منطقه است.
تحلیلتان از قطع رابطه سودان با ایران چیست؟
تصمیم سودان احتمالا سیاسی است و بیشتر به دلیل دلخوری این کشور از ایران برای قطع کمکهای مالی از سوی ایران به این کشور است؛ در طول سه سال اخیر، عربستان کمکهای شایانی به دولت این کشور کرده است و این اقدام سودان به هیچوجه جنبه راهبردی و استراتژیکی ندارد و تاکتیکی است. مسلما ما از این قطع روابط ضرری نمیکنیم و اینها کشورهایی نیستند که بتوانند منافع جبهه مقاومت و جمهوری اسلامی ایران را تهدید کنند بلکه کشورهای وابستهای هستند که خودشان احتیاج به کمک دارند.
ضمن اینکه این اقدام به هیچ عنوان برای ما تأثیر بینالمللی نخواهد داشت و خود این کشورها بهخصوص عربستان متضرر خواهد شد. از سوی دیگر، بیثباتی در آینده نزدیک به سمت عربستان خواهد رسید و بیداری اسلامی محور این حرکت خواهد بود.
اینگونه نیست که مردم عربستان حامی حکومت پادشاهی آلسعود باشند و امروز مخالفتهای جدی بین اهل تسنن این کشور با دولت سعودی وجود دارد که دامنه آن وسیعتر خواهد شد.
نظرتان درباره حمله خودسرها به سفارت عربستان چیست؟
به هر صورت این اقدام، اقدام قانونی نبود که به سفارت حمله شود و قبل از این اتفاق اقدامات پیشگیرانهای باید انجام میشد. اما درعینحال امروز ما باید انسجام داخلی خودمان را حفظ کنیم.
179/