«رعنا» هنوز چشم به راه است
فرشيد اسحاقي سر رعنا به شدت آسیب دید و بینایی یکی از چشمانش را از دست داد، بدنش به شدت سوخت و دستهای نازنین ، خواهر بزرگ رعنا ، هم کمی آسیب دید. سمیه مهری، مادر رعنا ، نیز آسیب شدیدی از اسید پاشی دید. رنجهای سمیه سه سال طول کشید و با وجود قولهایی …
فرشيد اسحاقي
سر رعنا به شدت آسیب دید و بینایی یکی از چشمانش را از دست داد، بدنش به شدت سوخت و دستهای نازنین ، خواهر بزرگ رعنا ، هم کمی آسیب دید. سمیه مهری، مادر رعنا ، نیز آسیب شدیدی از اسید پاشی دید. رنجهای سمیه سه سال طول کشید و با وجود قولهایی که به او داده شده بود اما هیچ کمک دولتی در این سالها جهت درمان به او انجام نگرفت. هر هفته سمیه و دخترش رعنا با اتوبوس برای مداوا خودشان را از کرمان به تهران میرساندند تا اینکه ۲۴فروردین ماه امسال، سمیه که اسید ریه و ششهایش را تخریب کرده بود، در بیمارستان لقمان تهران از دنیا رفت.
درمان سخت رعنا
بعد از مرگ سمیه، شرایط رعنا و دختر بزرگترش پیچیدهتر شد و به خصوص روند درمانی رعنا را سختتر کرد. خانواده پدری سمیه صلاحیت نگهداری رعنا را نداشتند و خانواده مادری نیز در وضعی نبودند که تمکن مالی و شرایطی که رعنا را هر هفته به تهران برای مداوا بیاورند، داشته باشند. رعنا ناچار است هفتهای یکبار برای ویزیت پزشکان از روستای همت آباد کرمان به تهران بیاید و این موضوع سبب شد تا خیرین، در يكاقدام انسان دوستانه به دنبال درمان رعنا باشند و امسال عملهای جراحی و درمانی رعنا روند جدی تری گرفت. پس از عمل چندی قبل روی سر و صورت رعنا در اصفهان، دو روز قبل تازهترین عمل جراحی روی سر رعنا در بیمارستان شفاي کرمان با کمک موسسه مهر آفرین انجام شد تا امیدی دیگر برای بهبودی رعنا حاصل شود. دکتر «اصحاب یمین» فوق تخصص ترمیمی و جراح سر رعنا با اشاره به موفقیت آمیز بودن عمل دو روز قبل رعنا میگوید: در این مرحله از عمل رعنا، دستگاه تیشواکسپاندر از سر رعنا خارج و قسمتی از پوست سوخته ودچاراسکار برداشته شد و با همکاری تیم جنرال اتاق عمل با سرعت هر چه تمامتر این کار صورت گرفت. وی می افزاید: باتوجه به سن کم رعنا فعلا دستگاهی جایگزین دستگاه قبلی نشده و حدودا سه ماه دیگر اینکار انجام خواهد شد. اصحاب یمین با بیان اینکه ۷۰ درصد از سطح پوست سر رعنا دچار سوختگی شده است تاکید می کند: وسعت سوختگی زیاد است و نیاز به عمل های متعددی در زمانهای مختلفی دارد اما در حال حاضر عمل هایی که روی رعنا انجام می شود، نتایج مثبتی داشته است. پس از اين عمل جراحي موفق، «عباس صادق زاده» مديركل بهزيستي استان كرمان نيز در عيادت از «رعنا» تاكيد كرد: همه انسان ها وظیفه دارند برای نجات جان انسانیدیگر کمک کنند. دیدگاه سازمان بهزیستی این است؛ افرادبیسرپرست وبد سرپرست ویتیم باید از طریق بهزیستی حمایت شوند .اما می بینیم افراد خیری هستند در برخی مواقع جلوتر از بهزیستی اینگونه افراد را حمایت می کنند. وي ادامه داد: بهزیستی کرمان براي هر گونه همکاری که لازم باشد در کنار موسسه مهرآفرین برای بهبودی رعنا آمادگی خود را اعلام می کند ودر اینجا لازم می دانم بگویم هر کودکی در استان کرمان نیازمند درمان طولانی داشته باشد می تواند بهزیستی را حامی خود بداند. وي در مورد حمایت موسسه مهر آفرین در کشور واستان کرمان گفت:انسانهای زيادی بودند كه در یک مقطعی فردی را مورد حمایت مالی ومعنوی خود قرار داده اند وبعداز مدتی دیگر حمایت نکرده اند.اما اینجا شاهد این قضیه هستیم که خيریه مهر آفرین چندین سال است رعنا را هم از نظر درمانی هم از نظر مالی ومعنوی به نحواحسنت حمایت کرده ومی کند .شخصی در کرمان پیدا شده که ازوقت وزندگی خود می زند تا رعنا زندگی سالم وشادی داشته باشد .
خیرین به میدان آمدند
اما شرایط سخت و اسفبار زندگی رعنا و خواهرش و به همراه روند درمانی پیچيده آنها در حالی که نه مادری دارند و نه پدری، خیرین را به میدان آورد تا در نبود کمکهای شاخص دولتی، آنها به یاری این کودکان برسند. در این شرایط «فاطمه دانشور» رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران و مدیر موسسه خیریه مهرآفرین، حضانت رعنا و خواهرش را به عهده گرفت تا بارقههایی از امید برای فردای بهتر کودکان قربانی اسید به وجود آید. وی درباره شرایط رعنا می گوید: رعنا و نازنین در حال حاضر تحت حمایت و مددکاری درمانی این موسسه قرار گرفته اند و با توجه به اين که سال تحصیلی آغاز شده است، اقدامات اساسی برای تحصیل این عزیزان فراهم شد و در شرایط روانی خوبی به سر میبرند. این کودکان باحمایت کامل موسسه از خدمات مشاوره حقوقی و روانشناسی هم بهرهمند شدند. وی میگوید: صورت رعنا به دلیل اسید پاشی صدمه زیادی دیده است وپروفسورهای آلمانی رعنا را مورد جراحی قرار دادهاند وتمام مخارج این جراحی توسط موسسه مهرآفرین با همیاری یاوران پرداخت خواهد شد.
ضرورت تشکیل نهاد ملی حمایت ازکودکان
بروز خشونتهای مختلف علیه کودکان و آسیبدیدن آنها از رخدادهای خانوادگی و اجتماعی، اکنون به یکی از آسیب های جدی جامعه ایرانی تبدیل شده است. عضو شورای شهر تهران در این باره با بیان اینکه داستان رعنا و رعناهای دیگر در این سرزمین قصه جدیدی نیست، تاکید میکند: قصه کودکان بدسرپرست که بهواسطه داشتن والدین بیصلاحیت، متحمل این همه ظلم میشوند، تکرارداستان رعنا از این باب است. حال موقع آن است که مسئولان و سیاستگذاران، به خود بیایند و فکری به حال این کودکان کنند. وی تاکید میکند: در ایران نیاز به نهادی جهت حمایت از کودکان تحت عنوان «نهاد ملی حمایت از کودک» داریم. این نهاد ساختاری متفاوت با هر آنچه تاکنون در رسیدن کودکان به حقشان ناکام عمل کرده، دارد. نیمی از ساختار این نهاد باید حاکمیت دارای قدرت باشد و نیمی دیگر باید از نمایندگان سازمانهای مردم نهاد تشکیل شود که نقش دیدهبان و حرکتی داشته باشد تا دلسوزانه کار را انجام دهد.عضو شورای شهر تهران میافزاید: نهاد حمایت از کودک در بسیاری کشورها شکل گرفته و وضعیت کودکان مهاجر، کودکان طلاق، کودکان خارج از نکاح، کودکان خیابان، کودکان کار، کودکان بازمانده از تحصیل، کودکان معتادین، کودکان زندانیان، کودکان بیماران مزمن روانی و در یک کلمه کودکان در معرض خطر را رصد و از این فرشتهها مراقبت میکند. اکنون که مسئولان به ویژه مقام معظم رهبری به بحث آسیبهای اجتماعی حساس شدهاند و رعنای فرشته ما یکی از مصادیق این آسیب است، باید فکری جدید به حال کودکان در معرض خطر کرد. مدیرعامل موسسه خیریه مهرآفرین گفت: همه کادرمهرآفرین اعم از مددکاران، یاوران و حتی خبرنگارانی که ازقبل این مادر و کودک را میشناختند، تلاش میکنند که رعنا را شاد نگهدارند، برای مثال در حال تدارک جشن تولد در بیست و پنجم آذرماه در مدرسه رعنا در کنار همکلاسیهایش هستیم که شاید این کودک را شاد کنیم و دائم باید مواظب روحیه رعنا باشیم. اما افسوس که همواره ته نگاه این دخترک معصوم غم دارد، غمی که عمقش را من ميفهمم؛ این غم عمیق در نگاه رعنا و رعناهارادر طول سالها بسیار دیدهام که با این همه تلاش از بین نمیرود.
179/