2 روز راهبندان به خاطر باران
هواي يكشنبه شب گذشته در تهران و برخي شهرهاي بزرگ، هوايي توام با بارش مداوم باران و برف بود و با وجود آنكه آبگرفتگيها و برف زدگيهاي حاد در معابر ايجاد نكرد، اما به طور عجيبي، ساعتها معابر را قفل كرد و شهروندان مسير هاي كوتاه 20 تا 30 دقيقهاي را تا 4 الي 5 …
هواي يكشنبه شب گذشته در تهران و برخي شهرهاي بزرگ، هوايي توام با بارش مداوم باران و برف بود و با وجود آنكه آبگرفتگيها و برف زدگيهاي حاد در معابر ايجاد نكرد، اما به طور عجيبي، ساعتها معابر را قفل كرد و شهروندان مسير هاي كوتاه 20 تا 30 دقيقهاي را تا 4 الي 5 ساعت طي كردند تا بارشهاي نوبرانه، غم زودهنگام ترافيك هاي شهري را مهمان شهروندان كند.
يكشنبه شب و روز دوشنبه، خيابان هاي تهران صرفا به خاطر بارش مداوم باران، مملو از خودروهايي شد كه مجالي براي حركت نداشته و اصطلاحا لاكپشتي طي مسير مي كردند. اينكه چه مي شود با كوچكترين بارش باران و برف، خيابانهاي شهر سكته كرده و رفت و آمد مختل مي شود، سوالي است كه طي سال هاي اخير بارها و بارها تكرار شده و هرگز پاسخي روشن بر آن داده نشده است. يكشنبه شب خيابانهاي تهران، شبي غم انگيز براي شهروندان و رانندگان خودروها رقم زد كه از حالا، بايد چند ماهي را با ترافيكهاي ديوانهكننده پس از باران طي كنند و در اين ميان، كسي هم پاسخگوي عمر و زمان و اعصاب تلف شده شهروندان در ترافيكهاي شهري نيست.هنوز كه زمستان نيامده و خبري از برف و يخبندان نيست، معابر تهران قفل شده است تا زمستاني شايد سياه در انتظار خيابانهاي پايتخت باشد.
ترافيك پشت سد آبهاي سطحي
يكي از موضوعاتي كه در جريان بارش هاي پاييزي در تهران و ساير شهرهاي بزرگ زياد به چشم ميخورد، موضوع آبگرفتگي معابر و پس زدن آب انهار همراه با زباله و … به سطح خيابان هاست كه جدا از صحنه هاي زشتي كه در شهرها مي آفريند، عاملي بر تشديد ترافيك شهري مي شود. در اين ميان آنچه پر رنگ است، عمل به وظيفه شهرداريها در لايروبيهاي پيش از پاييز معابر و پاكسازي انهار از وجود زباله است و آنگاه كه اين مهم مورد توجه قرار نمي گيرد، سطح معابر مملو از آب پس از باران مي شود. لايروبي فصلي انهار به خصوص پيش از آغاز پاييز، نكته اي است كه بعضا در شهرهاي مختلف و همين تهران، رعايت نمي شود و در فصل بارش، راه عبور خودروها را سد مي كند. به اين موضوع، اضافه كنيد ريختن زباله به داخل انهار از سوي گروههايي از شهروندان كه در اين سالها، با وجود ادعاي فراوان داشتن فرهنگ شهري، كمتر رعايت شده و در روزهاي باراني و غير باراني، ديدن زباله در انهار آنهم در ساعات روز بدجور توي ذوق مي زند. كم بودن ظرفيت معابر براي انتقال آبهاي سطحي همراه با وجود زباله هاي دستي و از همه مهمتر لايروبي نشدن به موقع انهار در شهرها، دست به دست هم داده تا شبكه جمع آوري آبهاي سطحي از كار افتاده و در هنگام بارش باران، آب انهار عاملي مهم براي ترافيك شهرها شود.
سكته حمل و نقل عمومي
قفل شدن حمل و نقل عمومي در مناطق مختلف، از ديگر موضوعاتي بود كه يكشنبه شب گذشته در تهران، بسياري از مردم شهر را آزرد. چنانكه نه در ايستگاههاي مترو جاي سوزن انداختن بود و نه در خطوط اتوبوس هاي تندرو! تاكسي هاي شهر هم كه حمل و نقل عمومي محسوب نمي شوند و در ترافيك بي امان زير باران، عملا از چرخه جابهجايي مسافر خارج شده بودند. با آنكه پنج خط مترو در تهران – تقريبا به طور كامل – فعال است، اما كمبود واگن براي جابهجايي مسافر و تقاضاي بالاي سفر آن هم در روز باراني، متروي تهران را به پر ازدحامترين نقطه شهر تبديل كرده است. اكنون كه بيش از دو ميليون سفر روزانه با مترو انجام مي شود، در ساعات پيك، شهروندان چيزي شبيه كتلت! در واگنهاي مترو ميشوند و در اين ميان، مديران شهر از كمبود نقدينگي براي افزايش ظرفيت خطوط مترو ميگويند و اينكه دولت، به وظايف خود در قبال توسعه مترو عمل نمي كند. دولت هم اذعان به پرداخت نشدن سهم كامل مترو به دليل مشكلات اقتصادي دارد و نتيجه آن مي شود كه ايستگاههاي متروي شهر، يكشنبه شب راهي براي بسياري از شهروندان نداشته باشد. خطوط اتوبوسراني تندرو نيز وضعيتي شبيه به خطوط مترو دارند و شهروندان، كيپ تا كيپ، داخل اتوبوس ها سوار شده و بسياري نيز داخل ايستگاه منتظر اتوبوسي بودند كه شايد جايي براي سوار شدن داشته باشد. يكشنبه شب، ظرفيت اتوبوس هاي تندروي تهران تكميل شد و بسياري از مردم زمين ماندند و آنگاه كه اتوبوس هاي خالي، قصد جبران نبود ظرفيت در اتوبوسهاي ديگر داشتند، به دليل ترافيك، فرصت تردد در خطوط را نداشتند. تاكسي هاي شهري كه شمار آنها در تهران به بيش از 90 هزار دستگاه مي رسد نيز عمدتا چشم به مسافران دربستي داشتند. آنها با حركت خالي در خيابانهاي شهر، بسياري از شهروندان را زمين ميگذارند. اينكه شبكه حملونقل عمومي تهران و شهرهاي بزرگ كامل نيست و نمي تواند پاسخ نيازهاي شهر را بدهد، دردي است كه يكشنبه شب بسيار به چشم آمد و انگار با مشكلات مالي شهرداري ها و دولت ، به اين زودي ها دوايي بر آن نيست.
جولان تك سرنشينها
حمل و نقل عمومي فلج در شهرها در كنار آبگرفتگي هاي معابر و بارش هاي تند، عاملي مي شود تا ميزان استفاده از خودروهاي شخصي – همچون اتفاقي كه در يكشنبه شب رخ داد – بيشتر شده و خودروهاي تك سرنشين راهي معابر شهر شوند. خودروهايي كه رانندگانشان توجيهي براي استفاده از حمل و نقل عمومي به دليل محدوديت هايي كه گفته شد نمي بينند و با ورود خودرو به خيابان هاي بي ظرفيت، ترافيك سنگين معابر را رقم مي زنند. جالب است بدانيد كه معابر شهر 750 كيلومتر مربعي تهران، تنها ظرفيت تردد روان يك ميليون و 400 هزار دستگاه خودرو را داشته و اين درحالي است كه اكنون ، قريب به چهار ميليون دستگاه خودرو همراه با سه ميليون موتورسيكلت در شهر تردد مي كنند و اين يعني قفلي بر قفل ترافيك تهران! چراكه كمبود ظرفيت معابر اضافه مي شود كه مشكل جاي پارك خودرو در معابر و اكنون بخش زيادي از معابر تهران، به پارك حاشيه اي خودروها اختصاص يافته تا به بهانهاي ديگر، ظرفيت تردد خودروها محدود شود. همين محدوديت بود كه با باران نوبرانه تهران در پاييز 94، تلخي ترافيك ديوانه كننده شهر را بيشتر كند. تردد خودروهاي تك سرنشين گره بازنشدني از ترافيك سالهاي اخير تهران است كه كمبود ظرفيتهاي حمل و نقل عمومي، رخداد آن را توجيه پذير و كمبود ظرفيت معابر، آن را غير قابل توجيه كرده است. با اين حال، شهروندان يكشنبه شب و بسياري از شب و روزهاي سال استفاده از خودروي شخصي را به حملونقل عمومي ترجيح مي دهند تا سنگيني ترافيك ، دو چندان شود.
ترافيك دست پليس را بست
تهران به پاركينگ بزرگ خودرو حداقل در ميان پايتخت هاي در نوع خود تبديل شده است. پاركينگي كه همه ساله 500 هزار خودرو به آن اضافه شده بيآنكه خودروي فرسوده قابل توجهي از شهر خارج شده يا ظرفيت تردد در معابر اضافه شود. طرح هاي مختلف براي كنترل ترافيك شهر از طرح زوج و فرد گرفته تا پاركبان و … تاثير چنداني در كاهش ترافيك شهري نداشته و رانندگي در شهر را عذاب آور كرده است. رانندگياي كه در آن راهنمايي چنداني نميشود و كلا راهنمايي و رانندگي در شهر، به موضوعي صرفا تنبيهي تبديل شده است. در روزهاي باراني و برفي و همين يكشنبه شب گذشته هم راهنمايي و رانندگي كه با ماموران بلوز سفيد آن مشخص مي شود ، گم ميشوند و تاثيري از حضورشان در كنترل ترافيك نيست. اگرچه خود مسئولان راهنمايي و رانندگي شهر نيز مي گويند كاري از دستشان براي كنترل ترافيك شهر حداقل در روزهاي سرد و باراني بر نميآيد. رئیس پلیس راهور تهران مي گويد نمیتوان از پلیس انتظار معجزه داشت و علاوه بر مدیریت شهری توسط شهرداری، خود مردم هم بايد رعایت کنند. تردد بین خطوط، عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و تغییر مسیرهای زیاد و ناگهانی موجب بالا بردن حجم ترافیک و البته ایجاد تصادفات شدید در هنگام بارندگی و لغزندگی معابر میشود که حجم بزرگی از ترافیک مربوط به همینهاست. علاوه بر این تمایل زیاد مردم به استفاده از لوازم نقلیه شخصی هم مزید بر علت است. این داستان تکراری است و تنها 10 درصد روان سازی را میشود به عهده پلیس گذاشت. در اين ميان، اگر سهم پلیس از روان سازی ترافیک در ایام بارانی سال تنها 10 درصد باشد و شهرداری هم تنها وظیفه رفع آب گرفتگی معابر را داشته باشد و آن طور که ادعا میکند این کار را به نحو احسن هر بار انجام میدهد، باید این سوال را پرسید که چرا با هر بارندگی، تهران به بدترین شکل قفل میشود و جای خالی مدیریت واحد شهری بیش از همیشه به چشم می آید؟!
179/