اين «تن ها» چرا به فروش مي رسند؟!
فرشيد اسحاقي با آنكه تن فروشي پديده اي تازه نيست اما افزايشهاي يكباره آن مي تواند به عنوان زنگ خطري براي جامعه قلمداد شود و از اين رو، بررسي عوامل و زمينههاي رخداد آن ضروري است. از اين منظر، نشستي براي بررسي مشکلات زنان و رفتارهای پرخطر با تمرکز بر تنفروشی در مرکز مطالعات و …
فرشيد اسحاقي
با آنكه تن فروشي پديده اي تازه نيست اما افزايشهاي يكباره آن مي تواند به عنوان زنگ خطري براي جامعه قلمداد شود و از اين رو، بررسي عوامل و زمينههاي رخداد آن ضروري است. از اين منظر، نشستي براي بررسي مشکلات زنان و رفتارهای پرخطر با تمرکز بر تنفروشی در مرکز مطالعات و تحقیقات زنان برگزار شد و در آن، نكاتي قابل تامل و البته تكاندهنده درباره وضع فعلي تن فروشي زنان در ايران مطرح شد. از آن جمله، « ژاله شادي طلب» استاد جامعه شناسي با اشاره به نتايج پژوهشي كه در سال 1386درباره تن فروشي در شهر تهران انجام شده گفت بر اساس، 76 درصد زنان تنفروش سابقه فرار از منزل نداشته و از ديگر سو 23 درصد زنان قبل از تنفروشی سابقه مصرف مواد مخدر داشتند. از سوي ديگر، 12 درصد زنان تن فروش سابقه بازداشت و زندان داشتند و 7 درصد از آنها نيز اعلام کردهاند که تنفروشی را اولین بار برای تهیه مواد آغاز کردهاند. به گفته اين استاد دانشگاه، 9 درصد زنان تن فروش، اولین تنفروشی را با اجبار همسر و 18 درصد با اجبار والدین که عمدتاً پدر بود، آغاز کردند كه نكته اي بس تاسفبار وقابل تامل است.
فقر مادي، عاملي مهم در تن فروشي
شادی طلب با اشاره به اینکه این افراد در چه سنی تن فروشی را شروع کردهاند، تصریح کرد: آمارهای این پژوهش نشان می دهد بیشتر این افراد در حدود 20 سال بوده اند و اولین ازدواج دائم عموما 15 تا 18 سال است که طبق تعریف بین المللی هنوز کودک هستند. تحصیلات آنان عموما در سطح ابتدایی و راهنمایی و در مرحله بعد در مقطع دیپلم بوده، 14 درصد بالای فوق دیپلم بوده اند که نشان می دهد مدرک دانشگاهی به معنای درآمد مناسب نیست. از این افراد 11 درصد ازدواج دائم، 42 درصد مجرد، 39 درصد طلاق گرفته، 4 درصد بیوه بوده اند. ازدواج موقت در این افراد به شرح زیر است: 11 درصد یکبار، هشت و نیم درصد دو بار، پنج درصد بیش از دو بار بوده. یکی از مسائل مهم در این پژوهش مرز مبهم بین ازدواج موقت و تن فروشی است چراکه در این موضوع مسئله عده (سه ماه و 10 روز) مشخص نیست. مشتری این افراد اکثرا مردان بین 30 تا 50 سال که 25 درصد مجرد و 52 درصد متأهل بوده که مابقی مطلقه بودند. 27 درصد از این مردان دارای تحصیلات عالی، 33 درصد دبیرستانی بودهاند که 80 درصد شاغل و 43 درصد جزو گروه های پردرآمد هستند.
جذب مشتري تلفني
«روش جلب مشتری عموما کنار خیابان بوده و بعد به شبکه های اجتماعی رسیده است که 42درصد از روابط اجتماعی، 22درصد کنار خیابان و 25درصد از تماس تلفنی مشتری های خود را انتخاب میکنند. در مقابل این پرسش که از ایدز چه می دانند، 75 درصد کسی را نمی شناسند که در این مورد به آنها چیزی گفته باشد، 70 درصد فکر می کردند مبتلایان به ایدز قابل درمان نیستند، 65 درصد استفاده ازکاندوم را مانع ابتلا به ایدز میدانستند و 60 درصد نمی دانند که یک زن باردار مبتلا به ایدز باید چه کند. ولی متاسفانه افرادی که می دانند کاندوم مانع ابتلا به ایدز می شود اما در قبال پول بیشتر حاضر هستند که از این وسیله استفاده نکنند.» این استاد دانشگاه اظهار کرد: مهمترین عوامل موثر بر شروع تن فروشی به این ترتیب بوده است: 1- مسئولیت تأمین مخارج چند نفر در زمان تن فروشی 2- سابقه بازداشت و جرم پدر 3- وضعیت تأهل 4- حضور در بین دوستان تنفروش. سابقه فعالیت اقتصادی این افراد؛22 درصد شاغل بودند، 80درصد هیچ نوع شغلی نداشتند ولی مسئول تأمین معاش خانواده بودند. از 22 شاغل، 8 درصد کارمند امور اداری و بازرگانی، 7 درصد منشی گری، 4 درصد فروشندگی، 4 درصد کارگری، 7 درصد آرایشگری، 2 درصد کارگر سیاه (غیرقانونی). نتیجه به دست آمده از این آمار نشان داده است افراد شاغل درآمد مناسبی از شغل خود نداشتند. درصد معتبر تعداد اعضای خانواده زنان تنفروش، 18 درصد تنها، 19 درصد یک نفر، 31 درصد دو و سه نفر، 23درصد چهار و پنج، 11 درصد 6 نفر و بیشتر که در نتیجه به نظر می رسد این افراد در خانواده های پرجمعیتتری هستند.
انتشار بيماري از تن فروشي
درادامه این نشست مینو محرر، رئیس مرکز تحقیقات ایدز یافته های پژوهشی خود که در سال 91 و 92 از زنان تن فروش انجام شده را بیان کرد و گفت: در حال حاضر 500 زن معتاد خیابانی در شهر تهران وجود دارد که اکثرا به دلیل تأمین مواد در خیابان ها هستند و ما آنها را به عنوان کارگر جنسی می شناسیم و تقریبا در یافته های خود به این نتیجه رسیده ایم که از 14 نفر دو نفر مبتلا به ایدز بوده اند.37 میلیون نفر در حال حاضر با ایدز زندگی می کنند. این بیماری در حال حاضر کشنده نیست، اپیدمی ایدز در ایران حدود 30 هزار نفر گزارش شده و ما تخمین می زنیم آمار واقعی سه برابر این باشد. علت آن عدم آگاهی مردم از طریق صداوسیما و آموزش و پرورش است. مهارت زندگی و نه گفتن به آسیبهای اجتماعی وظیفه این نهادهاست. مسئله نگرانکننده راه های انتقال ایدز در ایران است که در حال حاضر راه انتقال از طريق رابطهجنسی در ایران در حال افزایش است و این آمار به 60 درصد مرد و 40 درصد زن رسیده است. سن این افراد بین 18 تا 56 سال و بیشترین سن رایج بین تن فروشان سن 38 سال بوده است که 58 درصد مطلقه، 56درصد حداقل یک بار ازدواج موقت را داشته اند. الگوی کاری آنها 55 درصد در خیابان بوده است. 80 درصد از این افراد به محل کار و زندگی مشتری خود مراجعه و مابقی از خانه های تیمی استفاده می کردند. یکی از علل افزایش مسئله تنفروشی افزایش سن ازدواج است و اگر این روند تغییر نکند باید منتظر این باشیم که این آمار هر ساله افزایش یابد.
179/