تنديس فردوسي در ميدان شهر پرند ميماند؟
نجمه جمشيدي اعتراض فعالان حوزه فرهنگ و هنر به برداشتن تنديس فردوسي اينبار خبر مصوبه شوراي شهر پرند مبني بر برداشته شدن تندیس حکیم ابوالقاسم فردوسی از میدان آسمان این شهر اعتراض گسترده جمعی از فعالان حوزه فرهنگ و هنر كشور را در برداشته تا جاييكه در نامهاي سرگشاده خواستار رسيدگي به اين مشكل شدهاند. …
نجمه جمشيدي
اعتراض فعالان حوزه فرهنگ و هنر به برداشتن تنديس فردوسي اينبار خبر مصوبه شوراي شهر پرند مبني بر برداشته شدن تندیس حکیم ابوالقاسم فردوسی از میدان آسمان این شهر اعتراض گسترده جمعی از فعالان حوزه فرهنگ و هنر كشور را در برداشته تا جاييكه در نامهاي سرگشاده خواستار رسيدگي به اين مشكل شدهاند.
در این نامه سرگشاده که رونوشت آن برای علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور و مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز ارائه شده، آمده است : با تقدیم احترام و ضمن عرض خسته نباشید به شما بزرگواران، که سعی در بهبود شرایط سکونت در این شهر جدید دارید. متأسفانه باخبر شدیم که در نخستین جلسه شورای نامگذاری مصوبهای در مورد برداشتن تندیس حکیم ابوالقاسم فردوسی از میدان «آسمان» شهر وضع شده است، آنهم بدون در نظر گرفتن مکانی جدید برای این تندیس.
گمان نداریم از نگاه اعضای محترم شورای شهر پرند پوشیده باشد که فردوسی بزرگ، جدای از نقش بیبدیل و بزرگی که در راستای همبستگی ملی و پاسداری از زبان پارسی ــ این دومین زبان جهان اسلام و مفخر ادبیات جهانــ داشته، پرورشدهنده روح حماسی و اسطورهای فداکاری در راه میهن و مرز و بوم بوده است، چنانکه در آغاز جنگ تحمیلی هشت ساله و در راستای
دفاع مقدس از میهن و نظاممان نیز خلبانان غیور و جان بر کف ایران پیش از انجام نخستین عملیات هوایی
بر فراز شهرهای عراق دوران صدامی، در عملیاتی که به کمان ۹۹ مشهور شد، با خواندن ابیاتی از شاهنامه دست به این اقدام زدند. اینچنین است که هنوز طنین کلام فردوسی بزرگ با صدایی بلند شنیده میشود که: هر آن کو شود کشته ز ایران سپاه بهشت برینش بود جایگاه همین روح حماسی بود که سبب شد خود فردوسی در حرکتی که کم از قهرمانان کتابش نداشت در اوج اختناق داعشگونه بنیعباسیان و وفاداران و عمالشان، که حکومت ایران را هم در دست داشتند، با آزادگی بر ایمان و مرام خود ایستاد و در هنگامی از علی و آل وی گفت که مجازات این ابراز تعلق جز اعدام و سنگسار نبود؛ وضعیتی که گریبان بسیاری از ایرانیان دوستدار ائمه را در دوران حکومت محمود غزنوی گرفت و آنان را بهکام مرگ فرستاد.
بنابراین حذف تندیس چنین بزرگمردی از میدان شهر، بهمثابه حذف نماد آزادگی و همبستگی ملی و ایثار در راه وطن و حذف یادمان پاسدار راستین زبان فارسی و شاعری شیعی و علوی است که همواره نماد ایستادگی در راه وطن بوده است. در هنگامهای که فردوسی بزرگ دقیقا به خاطر همین نقش عظیمش در نوزایی و پاسداری از ایران و زبان ملی ایرانیان هدف حملات تخریبی همه جریانهای معاند اقتدارملی در سدهی اخیر بهویژه جریانهای نفرتپراکن و تجزیهطلب قومگرا و حتی ایرانستیزان وابسته به وهابیت و گماشتگان آلسعود قرار دارد، ممکن است از این حرکت شما هم، که احتمالا به دنبال فضای مناسبی برای این تندیس میگشتید، سوءبرداشتهایی شود. از اینرو، خواهشمندیم و پیشنهاد داریم هم تندیس فردوسی بزرگ بر جای خود استوار بماند و هم نام میدان آسمان به فردوسی تغییر یابد، چرا که بیشک نام فردوسی نگینی است که در کنار نام ارجمند شهیدان پرند خواهد درخشید و فر و ز نام این بزرگمردان را دو چندان خواهد کرد. ما امضاکنندگان این نامه امیدواریم که با درایت شورای محترم شهر پرند فرصتی برای خوشحالی دشمنان دین و دولت و ملت فراهم نیاید. درحالي كه چند روز اخير زمزمه برداشتن تنديس فرودسي از ميدان شهر پرند بهگوش ميرسد و اين مسئله موجب نگراني و اعتراض فعالان فرهنگي كشور شده، بهنظر ميرسد شوراي شهر پرند پس از مواجهه با اين اعتراضها، رويكرد خود را نسبت به اين موضوع تغيير داده و اعلام كرده كه بههيچوجه از ابتدا چنين مصوبهاي در شوراي شهر مطرح و مصوب نشده است. ايندرحالي است که درج خبر اولین جلسه شورای نامگذاری شهر جدید پرند در هفتم مهرماه سال جاري در پايگاه خبري شهرداري پرند گواه روشني بر مصوب كردن برداشتن تنديس فردوسي از ميدان آسمان اين شهر است. در زير بهبخشي از خبر اشاره شده است: به گزارش روابط عمومی شهرداری پرند اولین جلسه شورای نامگذاری شهر جدید پرند بعد از ظهر دوشنبه30 شهریور در محل سالن جلسات احمدی روشن شهرداری برگزار شد.
این جلسه با حضور علی یحیی پور شهردار پرند، حجت الاسلام سلطانی عضو و رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر، مجید آقاجانلو سرپرست معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری و نمایندگان دائم و معرفی شده ادارات و نهادهای شهری و شهرستان رباط کریم تشکیل شد.
در ابتدای این جلسه مهندس یحیی پور، شهردار پرند استفاده از اسامی جدید را برای شهر جدید پرند بهعنوان شهر ملی ضروری دانست. وی با اشاره به اینکه برخی از نامگذاریها روی خیابانها و کوچهها متناسب با شخصیت این بزرگان و در شأن آنان نیست تصریح کرد: باید بررسی مجدد و بازنگری در نام بعضی از معابر در سطح شهر انجام شود. در ادامه جلسه حاج آقا سلطانی، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر گفت: اساس و مبنای نامگذاری معابر باید ارزش ها باشند و امروزه ارزش های معنوی و داشته های انقلابی و ملی کشور خودمان است که میتواند الگوی مناسبی برای انتخاب نام ها باشد.حجت السلام سلطانی در ادامه تأکید کرد بهتر است علاوه بر حفظ ارزشها، نامگذاری بر اساس بومی سازی و محلی صورت گیرد.براساس همین گزارش در پایان این جلسه پس از بحث و بررسی پیرامون دستور جلسه نامگذاری موارد ذیل به تصویب اعضای شورا رسید:
1- معبری در شهرک آفتاب (کوزو) با توجه به نامه بنیاد شهید، به نام شهید والا مقام وحید پژوهی نامگذاری شود.
2- نام کوچه یا خیابانی در شهر پرند به نام شهید گرانقدر اسحاق شعبانی نامگذاری شود.
3- تندیس فردوسی از وسط میدان آسمان که تناسب با نام این میدان ندارد برداشته شود.
4- نام محلی در پرند به نام شهید علی مددی که محل زندگی خانواده این شهید عالی مقام است و همه مردم آن منطقه این محل را با این نام می شناسند به طور رسمی نامگذاری و تابلو نصب شود.
5- نام معبری به نام جانباز شهید گلستانی که
به تازگی در شهر پرند به درجه رفیع شهادت نائل شد، نامگذاری شود.
همچنین پیشنهاد شد در جلسات آتی موارد زیر به رأی و تبادل نظر گذاشته شود:
1- معاونت خدمات شهری معابر بدون نام را با کروکی در جلسه معرفی کند.
2- جهت سر در معابر و کوچه ها که به نام شهیدان مزین می شود، تابلویی طراحی شود که نام و مشخصات آن شهید بزرگوار در آن درج شود.
3- واحد روابط عمومی و فرهنگی اجتماعی نامهای پیشنهادی را تهیه و برای رأی گیری در جلسه ارائه کند.
4- بلوار چهاربانده که از ابتدا تا انتها به نام شهید باهنر است به چندین نام در طول مسیر تقسیم شود.
تغيير نام ميدان آسمان پرند به فردوسي سعيد ميرزايي، سخنگوي شوراي شهر پرند در گفتوگو با «قانون» درباره مصوبه برداشته شدن تندیس حکیم ابوالقاسم فردوسی از میدان آسمان این شهر ميگويد: حساسيت افكار عمومي درباره اين مسئله بسيار ارزشمند است اما شوراي شهر پرند هيچگونه مصوبهاي درخصوص برداشتن تنديس فردوسي از ميدان آسمان اين شهر نداشته است.
ميرزايي ميافزايد: يكي از مشكلات شهر پرند عدم همخواني مابين المانهاي شهري و ميدانهاستچراكه المانها بدون توجه بهنام ميدانها انتخاب و جانمايي شدهاند. در رابطه با تنديس فردوسي از آنجايیكه در ميدان آسمان تنديس فردوسي نصب شده بود، شوراي شهر خواستار تغيير نام ميدان آسمان به فردوسي است، تنديس فردوسي در اين ميدان ميماند و جايي نميرود. تمام تلاش ما براين است كه آنچه شايسته اين شاعر پرآوازه و گرانقدر ايراني است، اتفاق بيفتد. همچنين يكي از برنامههاي شوراي شهر پرند همخواني ميدانهاي شهر پرند با المانهاي آنهاست.
تيزبيني افكار عمومي صرف نظر از اينكه آيا شوراي شهر پرند مصوبه برداشتن تنديس فرودسي از ميدان آسمان اين شهر را مصوب كرده يا نه،نكته جالب توجه و مهم اين است كه افكار عمومي با تيزبيني و واكنش بهموقع و مناسب توانستهاند امنيت خاطري براي تنديس اين شاعر پرآوازه ايراني در شهر پرند بهوجود آورند؛ اتفاقي كه اميدواريم افكار عمومي در مواجهه با ديگر ميراث فرهنگي و تاريخي كشور نيز داشته باشند.
179/