مذاکرات ایران و ژاپن درباره پیمان سرمایه گذاری دوجانبه در تهران
ژاپن قصد دارد پس از لغو تحریم های ایران و دستیابی جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی به «برجام»، همکاری های خود با کشورمان در حوزه های اقتصادی و تجاری را بیش از پیش گسترش دهد. در بیانیه وزارت امور خارجه ژاپن که خبرگزاری کیودو اقدام به انتشار آن کرد، ابراز امیدواری شده است پیمان …
ژاپن قصد دارد پس از لغو تحریم های ایران و دستیابی جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی به «برجام»، همکاری های خود با کشورمان در حوزه های اقتصادی و تجاری را بیش از پیش گسترش دهد.
در بیانیه وزارت امور خارجه ژاپن که خبرگزاری کیودو اقدام به انتشار آن کرد، ابراز امیدواری شده است پیمان سرمایه گذاری مشترک دوجانبه بتواند زمینه حضور شرکتهای تجاری و بازرگانی ژاپنی را در بازار ایران فراهم سازد.
گفته می شود، «ماساکی کانای» دبیر بخش خاورمیانه و آفریقای وزارت خارجه ژاپن به نمایندگی از دولت این کشور ریاست هیات اعزامی به تهران را بر عهده خواهد داشت.
با توجه به سفر هیاتهای بلندپایه اقتصادی و سیاسی کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و هند به ایران و انجام مذاکرات مختلف با طرف ایرانی، ژاپنی ها نیز تمایل شدیدی دارند با عقب نماندن از رقبای خارجی خود، از فرصت پیش آمده بهره مند شوند.
ژاپن به همین منظور اوایل مرداد ماه جاری «دایشیرو یاماگیوا» معاون وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت خود را در راس هیاتی عالیرتبه به تهران گسیل داشت تا او دیدارهای جداگانه ای با مقامات عالیرتبه اقتصادی کشورمان از جمله «محمدرضا نعمت زاده» وزیر صنعت، معدن و تجارت و «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت داشته باشد.
با وضع تحریم ها در حوزه انرژی ایران، سهم نفت خام وارداتی ژاپن از کشورمان به کمتر از 5 درصد در سال 2014 کاهش یافت و طرف ژاپنی اکنون به دنبال آن است که سهم واردات نفت خام خود از ایران را به سطح قبلی که بیش از 10 درصد بود، بازگرداند.
در سال 2005 این سهم 13.8 درصد بود که در سال 2014 به 4.9 درصد کاهش یافت.
گفتنی است، بسیاری از شرکت های ژاپنی پس از توافق هسته ای وین برای حضور در بازار ایران و اجرای طرح های زیربنایی بخصوص در بخش نفت و گاز و سرمایه گذاری در این عرصه ها ابراز تمایل کرده اند و روزنامه «ژاپن تایمز» اخیرا به نقل از یک منبع آگاه در ژاپن نوشت که این کشور با ابراز خرسندی از توافق حاصل شده میان ایران و شش قدرت بزرگ دنیا، از هم اکنون خود را برای لغو تحریم های ایران در جریان اجرای توافق هسته ای وین آماده می کند.
ژاپن در سال 2007 میلادی تحریم هایی را علیه ایران در نظر گرفت و در سال 2010 میلادی در زمینه سرمایه گذاری در بخش نفت ایران محدودیت های بیشتری اعمال کرد.
ژاپن پیشتر اعلام کرده بود که به محض برطرف شدن محدودیت ها، فعالیت ها در میدان نفتی آزادگان که پیشتر در سال 2010 میلادی «اینپکس» شرکت دولتی ژاپن از آن خارج شده بود، از سر گرفته می شود.