20 جاذبه گردشگری ایران که باید پیش از مرگ از آن‌ها بازدید کرد

کشور ایران دارای آثار تاریخی و طبیعی فراوانی است که برخی از آنها، اولین‌ها و برترین‌های نوع خود در جهان به شمار می‌روند.

مجله آنلاین موبنا – کشور ایران دارای آثار تاریخی و طبیعی بسیار زیادی است، تا جایی که آن را به عنوان موزه‌ای به وسعت یک کشور می‌شناسند. در میان این آثار تاریخی و طبیعی که هر کدام از ارزش و اعتبار خاصی برخوردار هستند، اهمیت برخی از آنها تا حدی بالاست که به اصطلاح، بازدید از آنها را تا پیش از مرگ نباید از دست داد. این مقاله، به معرفی ۲۰ عدد از جاذبه‌های گردشگری ایران می‌پردازد که برخی از آنها، از اهمیت و اعتبار جهانی برخوردار هستند.

شما می‌توانید علاوه بر کسب اطلاعات مفید و جذاب درباره مکان‌های دیدنی ایران و جهان، با جستجوی تور مورد نظرتان در کجارو و مقایسه قیمت‌های ده‌ها آژانس مختلف، برای سفر به شهرهای مختلف و بازدید از این آثار تاریخی، ارزان‌ترین و بهترین تور را برای خود و خانواده انتخاب کنید.

جزیره هرمز

۱- تخت جمشید و پاسارگاد، شیراز

تخت جمشید و پاسارگاد از جمله آثار تاریخی مهم و ارزشمند ایران به قدمت ۲۵۰۰ سال هستند که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند. این دو اثر که به فاصله یک ساعت رانندگی از یکدیگر در نزدیکی شهر شیراز قرار گرفته‌اند، از جمله مکان‌هایی هستند که در ارتقا درک ما از تاریخ و فرهنگ کهن ایران، نقش موثری داشته‌اند.

پاسارگاد

مجموعه باستانی پاسارگاد از مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آرامگاه کمبوجیه، کاروانسرای مظفری و آب‌نماهای باغ شاهی تشکیل شده است. اما برجسته‌ترین جاذبه این مجموعه آرامگاه کوروش است که در ساخت آن از سنگ، آجر، خشت خام و چوب استفاده شده است.

پاسارگاد

 تخت جمشید (پرسپولیس یا ارگ پارسه)

این بنا که متشکل از کاخ‌های پادشاهان دوران هخامنشی است، ۵۱۲ سال پیش از میلاد مسیح و به دستور داریوش اول ساخته شد. ساخت این بنا بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ سال به طول انجامیده و از آن به عنوان یک زیارتگاه مقدس استفاده می‌شده است. این اثر شامل کاخ آپادانا، کاخ تچر، کاخ دروازه ملل، کاخ هدیش، کاخ ملکه،  کاخ صد ستون، کاخ سه دروازه و کاخ اردشیر است. کاخ آپادانا واقع در این مجموعه، بزرگ‌ترین کاخ تخت جمشید محسوب می ‌شود که ساخت آن ۳۰ سال زمان برده است.

تخت جمشید

۲- میدان نقش جهان، اصفهان

میدان نقش جهان اصفهان که با نام میدان امام و در قدیم با نام میدان شاه شناخته می‌شده است، در فهرست آثار ملی و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. از بناهای تاریخی این میدان می‌توان به کاخ عالی قاپو، مسجد شاه (مسجد امام)، مسجد شیخ لطف‌الله و سردر قیصریه اشاره کرد. این میدان در زمان سلسله صفوی ساخته شده و به عنوان محل بازی چوگان، رژه ارتش، چراغانی و نمایش‌های مختلف از آن استفاده می‌شده است.

میدان نقش جهان

۳- باغ دولت آباد، یزد

باغ دولت آباد یزد که دارای بلندترین بادگیر یزد و بلندترین بادگیر جهان است، در دوره زندیه ساخته شده و ارتفاع آن به ۳۳ متر می‌رسد. این مجموعه که قدمت آن به ۲۶۰ سال می‌رسد شامل عمارت سردر، ساختمان هشتی و بادگیر، عمارت بهشت‌آئین و تالار آینه، عمارت تهرانی، آب‌انبار دو دهانه و باغ ناصر می‌شود و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

باغ دولت آباد یزد

۴- باغ ارم، شیراز

باغ ارم شیراز که به دلیل داشتن تنوع گیاهی بسیار زیاد، به عنوان باغ گیاه‌شناسی شیراز نیز شناخته می‌شود، در دوران سلجوقی ساخته شده و عمارت اصلی این باغ مربوط به اواسط دوره قاجاریه است. معماری این بنا با اسلوب معماری زندیه و صفویه و در سه طبقه ساخته شده و این بنا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

باغ ارم شیراز

۵- چغازنبیل، خوزستان

زیگورات چغازنبیل، یکی از سه اثری است که به همراه تخت جمشید و میدان نقش جهان در سال ۱۳۵۸، برای نخستین بار در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. چغازنبیل که در زمان ایلام باستان و برای ستایش ایزد اینشوشیناک در شهر شوش ساخته شده بود، در گذشته ۵ طبقه و ۵۲ متر ارتفاع داشته است. امروزه تنها ۲ طبقه و نیم از آن به ارتفاع ۲۵ متر باقی مانده است. گفته می‌شود که این بنا یک رصدخانه خورشیدی یا تقویم آفتابی برای سنجش گردش خورشید و به تبع آن نگه داشتن حساب سال، سال‌شماری، استخراج تقویم و تشخیص روزهای اول و میانی هر فصل بوده است.

زیگورات چغازنبیل

۶- سیستم هیدرولیکی آبرسانی شوشتر، خوزستان

سازه‌های آبی شوشتر مجموعه‌ای به هم پیوسته از ۱۵ پل، بند، آسیاب، آبشار، کانال و تونل آب است که در سال ۱۳۸۸ در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است. این سازه‌ها در دوران هخامنشی پایه‌ریزی شده و در دوران ساسانی به بهره‌برداری رسیده است. این شاهکار مهندسی و فنی، وظیفه تقسیم آب کارون به بخش‌های مختلف شهر شوشتر را بر عهده داشته است.

سازه های آبی شوشتر

۷- آرامگاه  و بقعه شیخ‌صفی‌الدین اردبیلی، اردبیل

آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی از بناهای تاریخی اردبیل است  که در دوره صفویه ساخته شده و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد. این بنا شامل چینی‌ خانه، سردر ورودی، راهرو میانی، جنت سرا، حیاط بزرگ، چله خانه، حرم‌ خانه، نمای بیرونی قندیل خانه، شهیدگاه، آرامگاه شاه اسماعیل و گنبد الله الله است. از ویژگی‌های منحصر به فرد این اثر، قرار دادن آثار هنری زیبا در رشته‌های مختلف، در کنار یکدیگر است.

آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی

۸- بیستون و طاق بستان، کرمانشاه

کتیبه بیستون متعلق به دوران هخامنشی، و مجموعه طاق بستان متعلق به دوره ساسانی، از جمله برجسته‌ترین آثار تاریخی کرمانشاه به شمار می‌روند. اثر تاریخی بیستون در حال حاضر در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

بیستون

سنگ نبشته بیستون بزرگ‌ترین سنگ‌نبشته جهان است که سخنان داریوش هخامنشی را در خود حفظ می‌کند. ارتفاع این کتیبه به حدی بلند است که از پایین کوه به هیچ وجه قابل خواندن نیست و این خود، نشان از این دارد که این نوشته نه برای مردمان زمان خود، بلکه برای آیندگان ساخته شده است.

بیستون

طاق بستان

مجموعه طاق بستان که با محوریت زیارتگاه آناهیتا ساخته شده است، قدمتی معادل سلسله ساسانی دارد و به سه بخش اصلی طاق بزرگ، طاق کوچک و نقش برجسته تاج‌گذاری اردشیر دوم تقسیم بندی شده است. علت انتخاب این مکان برای ساخت نقش برجسته و سنگ نوشته، موقعیت جغرافیایی آن در بین جاده ابریشم قدیم بوده است.

طاق بستان

۹- مسجد نصیرالملک، شیراز

مسجد نصیرالملک که در زمان قاجار ساخته شده است، یکی از مهم‌ترین مساجد شیراز و ایران به شمار می‌آید که ساخت آن در حدود ۱۲ سال به طول انجامیده است. مجموعه نصیرالملک در گذشته شامل مسجد، منزل، حمام، آب انبار و بخش‌های دیگر بوده که قسمت اعظم آن، در جریان ساخت خیابان تخریب شده و ساختمان‌های جدید در آن احداث شده است.

مسجد نصیرالملک شیراز

۱۰- کلیسای وانک، اصفهان

کلیسای وانک که مشهورترین جاذبه گردشگری مذهبی در اصفهان به شمار می‌آید، در دوران صفویه ساخته شده و اولین بنای مذهبی است که توسط ارامنه، در جلفای اصفهان ساخته شده است. امروزه این کلیسا دارای بخش‌های مختلفی از جمله موزه، کتابخانه، چاپخانه و ساختمان‌های اداری است.

کلیسای وانک

۱۱- مقبره حافظ، شیراز

مقبره حافظ یا حافظیه، از جمله مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شیراز به شمار می‌رود که بازدید از آن را نباید از دست داد. نمای بیرونی سقف این آرامگاه از رنگ‌های آبی فیروزه‌ای به عنوان نماد بهشت، قرمز ارغوانی نماد شراب ازلی، سفید و سیاه نماد روز و شب و قهوه‌ای سوخته، نماد خاک تشکیل شده است. هرچند آرامگاه حافظ ۶۵ سال پس از وفات او یعنی در سال ۸۵۶ ه.ق ساخته شده، اما اصل بنا  و بنیادی‌ترین کارهای این آرامگاه در زمان کریمخان زند انجام شده است.

مقبره حافظ

۱۲- قلعه رودخان، گیلان

قلعه رودخان که از آن با نام سومین بنا از عجایب هفتگانه گیلان نیز نام برده شده است، در دوران ساسانیان ساخته شده و در دوران سلجوقیان به طور مجدد بنا شده است. این قلعه در ارتفاعی حدود ۶۶۵ تا ۷۱۵ متر از سطح دریا قرار گرفته و دارای برج و بارویی به بلندی ۱۵۰۰ متر است. بخش‌های این قلعه شامل ارگ و قورخانه می‌شود.

قلعه رودخان

۱۳- قلعه بابک کلیبر، آذربایجان شرقی

قلعه بابک کلیبر که در دوران اشکانی یا به احتمال بسیار زیاد در دروان ساسانی ساخته شده است، قدمتی حدود ۱۲۰۰ سال دارد و بخش‌هایی از دژ آن، همچنان پابرجا باقی مانده است. این قلعه که در ارتفاعی حدود ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته، از هر طرف به دره‌هایی با عمق ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر احاطه شده است. این دژ با دو طبقه و سه طبقه، دارای یک تالار اصلی، آب‌انبار و ۷ اتاق است.

قلعه بابک

۱۴- پل‌های اصفهان

شهر اصفهان دارای پل‌های تاریخی بر روی رودخانه زاینده رود است که از مهم‌ترین این پل‌ها می‌توان به سی وسه پل و پل خواجو اشاره کرد. این پل‌ها که در دوران صفوی ساخته شده‌اند، از مهم‌ترین شاهکارهای معماری این دوره به شمار می‌روند.

سی و سه پل

سی و سه پل یا پل الله وردی خان، یکی از پل‌های درجه اول دنیا شناخته می‌شود. یکی از دلایل این امر، به کار بردن مصالحی در ساخت این پل است که با جریان یافتن آب در اطراف آن، استحکام سازه پل افزایش پیدا می‌کند. این پل در گذشته دارای ۴۰ دهانه بوده است که بخشی از آن به دلیل انحراف آب، متروک شده و در در سال ۱۳۳۰، دیواری در سمت شمال پل ساخته شده است.

سی و سه پل

پل خواجو

پل خواجو که با هدف تنظیم جریان آب و کاربرد سد ساخته شده بود، در سبک معماری، تقارن و استحکام بی‌نظیر است. در میانه این پل، ساختمانی اختصاصی برای اقامت موقت شاه صفوی و خانواده او تعبیه شده بود که هم‌اکنون نیز وجود دارد و تزئینات نقاشی بر طاق آن قابل مشاهده است.

پل خواجو

۱۵ خانه‌های تاریخی کاشان

شهر کاشان دارای خانه‌های تاریخی بسیار متعددی است که در زمان قاجار ساخته شده و برخی از آنها اکنون به هتل و اقامتگاه سنتی تبدیل شده‌اند. از شاخص‌ترین این خانه‌ها می‌توان به خانه تاریخی بروجردی‌ ها، خانه تاریخی طباطبایی‌ ها، خانه عامری‌ها ( هتل سرای عامری ها) و خانه عباسیان کاشان اشاره کرد.

عکس خانه عباسیان از بهزاد مدانلو/ عکس خانه طباطبایی‌ها از حامد مسجدی

۱۶- جزیره هرمز و جزیره لارک، هرمزگان

جزیره هرمز که تنها ۳۰ دقیقه با قایق با استان هرمزگان فاصله دارد، به دلیل داشتن کانی‌ها و سنگ‌های زیبا، به «موزه زمین‌شناسی» و بهشت زمین‌شناسان معروف است. علاوه بر خاک رنگی این جزیره، از دیدنی‌های آن می‌توان به قلعه پرتغالی‌ها و روستای هرمز اشاره کرد. در بازید از جزیره هرمز، به شما توصیه می‌کنیم تا از رنگ آبی درخشان نوار ساحلی جزیره لارک در شب نیز دیدن کنید. این پدیده به دلیل انعکاس نور فیتوپلانکتون‌ها در شب اتفاق می‌افتد. جزیره لارک حدود ۲۰ کیلومتر با جزیره هرمز فاصله دارد.

جزیره لارک

عکس از حنان برهانیان

۱۷- دره ستارگان، قشم

دره ستاره ها از جمله جاذبه‌های چشمگیر و زیبای جزیره قشم است که به عقیده بومیان این منطقه، بر اثر افتادن ستارگان به زمین چنین شکلی به خود گرفته است، اما علت اصلی شکل‌گیری این دره، فرسایش زمین توسط تندبادها، رگبارهای فصلی و آب‌های سطحی است. از جمله ویژگی‌های این منطقه می‌توان به موقعیت خوب آن برای مشاهده ستارگان در شب اشاره کرد. دره ستارگان به عنوان تنها ژئوپارک خاورمیانه نیز شناخته می‌شود.

دره ستارگان

۱۸- چشمه های باداب سورت، مازندران

چشمه‌های پلکانی طبیعی مازندران که با نام چشمه های باداب سورت شناخته می‌شود، علاوه بر زیبایی،‌ دارای ارزش‌های درمانی نیز هستند. این حوضچه‌ها از سنگ‌های تراورتن شکل گرفته و در ارتفاعات بالای کوه قرار دارند. رنگ زیبای نارنجی این حوضچه که از غلظت بالای رسوبات دارای اکسید آهن به وجود آمده، این حوضچه را به یکی از منحصر به فردترین نوع از این دست تبدیل کرده است.

باداب سورت

۱۹- جاده چالوس، مازندران

جاده چالوس از جمله جاده‌های رویایی و زیبای ایران است که طی کردن آن  در حدود ۳ یا ۴ ساعت به طول می‌انجامد. این جاده که دارای رودخانه، کوه، جنگل، غار، دریاچه، سد، امامزاده و روستا است، با پیچ و خم‌های فراوان، از کوهپایه تا قله و از قله تا کوهپایه رشته‌ کوه‌های البرز را در بر می‌گیرد. طول این مسیر ۱۶۰ کیلومتر است که از کرج شروع شده و تا مازندران ادامه دارد.

جاده چالوس

منبع عکس: ایرنا

۲۰- غار کتله خور، زنجان

غار کتله خور که به عنوان زیبا‌ترین و بی‌نظیرترین غار ایران شناخته شده است، در سال ۱۳۰۰ کشف شده و در سال ۱۳۳۰ به ثبت رسیده است. این غار که شکل‌گیری آن به دوران ژوراسیک یعنی ۱۲۰ میلیون سال پیش نسبت داده شده است، دارای سه طبقه و شامل استلاکتیت‌ها، استلاکمیت‌ها، ستون‌های بسیار و قندیل‌های مخروطی آویزان از سقف در رنگ‌های مختلف است. این غار، از نظر کیفیت بلورها و قندیل‌ها و همچنین زیبایی و تعدد طبقات، اولین غار آهکی جهان محسوب می‌شود.

غار کتله خور

علاوه بر آن برای تهیه بلیط هواپیما به مقاصد داخلی و خارجی، می‌توانید از موتور جستجوی پرواز کجارو کمک بگیرید و بلیط خود را ارزان‌تر از همه جا تهیه کنید.

 منبع: کجارو

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا