عروس خاورمیانه، 50 سال قبل + عکس
بیروت شهر بندری در ساحل مدیترانه، بزرگترین شهر و پایتخت لبنان است. اهمیت تاریخی، فرهنگی و جاذبههای گردشگری آن باعث شده به “بهشت شرق”، “عروس خاورمیانه” یا “پاریس خاورمیانه” شهرت یابد. لبنان تا سال 1943 تحت قیومیت کشور فرانسه قرار داشت اما در این سال پس از چند سال مبارزه استقلال طلبانه این کشور تحت …
بیروت شهر بندری در ساحل مدیترانه، بزرگترین شهر و پایتخت لبنان است. اهمیت تاریخی، فرهنگی و جاذبههای گردشگری آن باعث شده به “بهشت شرق”، “عروس خاورمیانه” یا “پاریس خاورمیانه” شهرت یابد.
لبنان تا سال 1943 تحت قیومیت کشور فرانسه قرار داشت اما در این سال پس از چند سال مبارزه استقلال طلبانه این کشور تحت عنوان میثاق ملی به استقلال دست یافت. براساس این میثاق، مقام ریاست جمهوری به مسیحیان و مقام نخست وزیری به مسلمانان واگذار شد و وزرای کابینه نیز بین نمایندگان سایر فرقه های تقسیم شد.
میثاق ملی به آرامش مقطعی جریانات سیاسی در این کشور انجامید اما این آرامش با جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1948 از بین رفت. پس از آتش بس بین اسرائیل و لبنان برای مقطعی آرامش دوباره بر این کشور حاکم شد اما در سال 1975 با شروع جنگهای داخلی این کشور همه چیز دوباره به هم ریخت. این جنگ که 15 سال به طول انجامید آسیب جدی به این کشور و به ویژه پایتخت آن وارد کرد؛ بیروت که پیش تر به خاطر جاذبه های گردشگری آن مقصد گردشگرانی از سراسر جهان بود جایگاه پیشین خود را از دست داد تا آنجا که در سال 1992 و پس از پیروزی نخستوزیر رفیق حریری در انتخابات برنامه ای 14 میلیاردی برای بازسازی بیروت و دیگر شهرها در نظر گرفته شد.
در تاریخ معاصر لبنان اواسط دهه 1960 میلادی یکی از مقاطع آرامش این کشور است؛ عکسهایی که “چارلز وی کوشمان” عکاس و جهانگرد امریکایی در آن زمان در سفر به بیروت برداشته گویای همین است. او که در سال 1965 به لبنان و سوریه رفته برای مدتی در بیروت اقامت میکند و از مناطق ساحلی و زندگی شهری در آن عکاسی میکند. این عکس ها از این جهت که یک سال پس از آن جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل آغاز می شود و یک دهه بعد نیز جنگ داخلی چهره زندگی را عوض میکند جالب توجه است.