نگاهي به وضعيت ارتباط از راه دور کشورهاي جنوب و جنوب غرب آسيا
كشورهاي جنوب ، شامل بنگلادش ، بوتان ، هند ، مالديو ، نپال ، پاكستان و سريلانكا ، با جمعيتي بالغ بر 3/1 ميليارد نفر و كشورهاي تركيه ، عراق ، سوريه ، ايران ، ازبكستان و كويت درغرب آسيا با جمعيتي حدود 300 ميليون نفر در اين دو ناحيه، راه هاي جديدي را در …
كشورهاي جنوب ، شامل بنگلادش ، بوتان ، هند ، مالديو ، نپال ، پاكستان و سريلانكا ، با جمعيتي بالغ بر 3/1 ميليارد نفر و كشورهاي تركيه ، عراق ، سوريه ، ايران ، ازبكستان و كويت درغرب آسيا با جمعيتي حدود 300 ميليون نفر در اين دو ناحيه، راه هاي جديدي را در اين زمينه آزمون کرده اند.
اين کشورها بعد از چين يكي از بازارهاي پرمشتري جهان در حوزه ارتباط از راه دور محسوب مي شوند.
كشورهاي هند ، پاكستان ، تركيه ، آذربايجان ، ازبكستان و كويت با جمعيتي بالغ بر يك ميليارد و 360 ميلون نفر ، يك پنجم جمعيت جهان را دارند .
از يك طرف هند به عنوان دومين كشور پر جمعيت جهان و از طرف ديگر كويت به عنوان يكي از كشورهاي كوچك جهان در اين ناحيه قرار دارند که به لحاظ تعداد کاربران تلفن همراه رشد قابل توجهي داشته اند.
تركيه و ايران با جمعيتي تقريباً برابر ، اما ارتباطات و فناوري اطلاعات نابرابر و پاكستان با جمعيتي تقريباً معادل با اين دو كشور ولي با زير ساخت هاي ضعيف ارتباطات در اين بخش از جغرافياي جهاني قرار گرفته اند .
آذربايجان و تركمنستان با امكانات و شرايط متفاوت از ديگر كشورها هم در همين منطقه قرار دارند .
پايين ترين ضريب نفوذ تلفن ثابت برابر با 9/2 و بالاترين ضريب برابر با 5/28 در آسيا نيز در بين اين كشورها قرار دارد .
كشورهاي مورد بررسي در سال 2001 ميلادي ، با مجموع 8/77 ميليون خط تلفن ثابت و 4/31 ميليون مشترك تلفن همراه ، 5/7 درصد دارندگان خطوط تلفن ثابت و 3 درصد از مشتركين تلفن همراه را در جهان تشكيل مي داند.
در همين سال ضريب نفوذ تلفن ثابت در منطقه، 4/13 ، تلفن همراه ، 7/11 و اينترنت 5/2 بوده است اما رشد اينترنت در اين سالها بالاي 50 درصد بوده است .
از سوي ديگر ضريب نفوذ تلفن ثابت در اين منطقه در سال 1990 ميلادي 4/7 بوده است كه در عرض 10 سال 90 درصد رشد يافته است.
در اين سال ، در كشورهاي مورد بررسي تلفن همراه و اينترنت مورد استفاده قرار نميگرفته است.
در زمينه افزايش تقاضا تلفن در اين كشورها ، توسعه اقتصادي نيز نقش داشته ودرآمد سرانه بالا تقاضا را افزايش داده است وهمزمان موجب كاهش قيمت هاي خدمات مخابراتي شده است.
پديده پيشي گرفتن تعداد تلفن همراه نسبت به تلفن ثابت هنوز در منطقه مورد بررسي ، به جز تركيه و كويت محقق نشده است .
پاكستان پايين ترين ضريب نفوذ در تلفن ثابت (34/0 درصد) و ازبكستان پايين ترين ضريب نفوذ در تلفن همراه ( 60/0 درصد ) را دارد .
ضريب نفوذ اينترنت در همه كشورهاي مورد بررسي پايين است ، بالاترين ضريب نفوذ متعلق به كويت با 7/7 درصد ديده مي شود .
ايران در زمينه تلفن ثابت بعد از تركيه و كويت سوم ، در تلفن همراه بعد از تركيه ، كويت و ازبكستان چهارم و در زمينه اينترنت بعد از تركيه و كويت رتبه سوم را دارد.
رشد شاخص هاي مخابراتي طي يک دهه از سال 1990 تا سال 2001 بيانگر تلاش كشورهاي منطقه براي رسيدن به شاخص هاي جهاني است .
كشورهاي مورد بررسي براي ايجاد جامعه اطلاعاتي و توسعه ارتباط از راه دور همچنان در آغاز يک راه طولاني قرار دارند.
112/14